Naisten ja miesten superpesiksessä alkavat tänään finaaliottelut. Naisten sarja käynnistyy perinteisellä Hippoksen stadionilla Jyväskylän Kirittärien ja Lapuan Virkiän välillä. Samaan tapaan mainetta niittää miesten pesäpallofinaalin ensimmäinen kotiareena Saarikenttä Vimpelissä, missä kohtaavat kotijoukkue Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy.

Naisten puolella tullaan näkemään tasainen finaalisarja, jossa molemmilla joukkueilla on vahvat ulkopelaajat kaikille pelipaikoille. Turhaa on tässä vaiheessa kautta pohtia sitä, ketkä ovat mahdollisesti joukkueiden avainpelaajia finaalisarjaa ratkaistaessa. Jokaisen pelaajan tulee kyetä omalla tekemisellään tuomaan joukkueelleen voittavia suorituksia matkalla oman seuran mestaruusjuhlia niin sisä-kuin ulkovuoroa pelattaessa.  Yhtä lailla pelinjohtajat ovat kokeneita velhoja ja tietävät varmasti, miten näitä pelejä voitetaan. Kummankin joukkueen hermokontrolli on avaintekijä pelien ratkaisuvaiheissa sekä tsemppihenki, miten joukkueen jäsenet toisensa huomioivat. Ennakkosuosikin viittaa naisissa ojentaisin tähän mennessä tällä kaudella pelattujen pelien perusteella Jyväskylän Kirittärille, mutta viisi perättäistä mestaruutta napannut Lapuan Virkiä omistaa voittamisen kulttuuria viime vuosilta huomattavasti enemmän, joten siltä osin vaaka kallistuu lapualaisryhmälle. Enää vajaa puoli tuntia ja finaalisarjan ensimmäinen näytös Keski-Suomesta voi vähitellen alkaa.

Miesten puolella tilanne on myös kihelmöivän jännittävä. Uusia jippoja joukkueet toisille tuskin finaalisarjaan tulevat tuomaan. Mahdolliset b-suunnitelmat ovat kummallakin joukkueilla mahdollisesti toisten tiedoissa. Viime syksyn finaalisarja todisti kolmella vierasvoitolla sen, että parivaljakko ei hyödy enää kotiedusta. Viime kauteen nähden pelaajistoissa on vain vähän tapahtunut muutosta. Nuoria tulevia lajin huippuosoaajia on kummallakin joukkueella kokeneiden ohella. Vimpelin Veto on juhlinut tänä vuonna pelikentillä ottelusta toiseen. Kauneusvirheet sattuivat kärkipään joukkueita vastaan eli runkosarjan lopulla joukkue hävisi Joensuun Mailalle ja finaalivastustajalleen, jolle se hävisi myös kauden aiemman kohtaamisensa. Näillä yksittäisilä peleillä en näe merkitystä finaalisarjaan. Jos Vimpelin Vedon mahdollista henkistä taakkaa miettii, se voi johtua mielestäni aiempien vuosien finaalisarjoista koetuista pettymyksistä. Mestari tulee olemaan kaudella 2016 joukkue, kumman räpyläosaaminen kestää henkisesti koettelevan finaalipaineen paremmin.