Itä-Länsi – viikonloppuun ei enää kauan ole aikaa, mutta on syytä hieman katsoa tilastoja, miltä niiden valossa sisäpeli on näyttänyt.

Miesten Superpesiksen lyöjätilaston kymmenen kärjestä kuusi on lännen pelaajaa ja neljä idästä. Idän pelaajiin mahtuvat kokeneet Roope Korhonen Sotkamon Jymystä, Kiteen Pallo-90:n Mika Laukkanen sekä Kouvolan Pallonlyöjien Sami Joukainen sekä Toni Kohonen. Näistä siis Laukkanen ja Joukainen toimivat oman joukkueensa jokereina. Lännen puolelta kymppisakkiin mahtuvat Jere Dahlström ja Janne Mäkelä Vimpelin Vedosta, Juha Niemi Nurmon Jymystä, Marko Rasinkangas Pattijoen Urheilijoista ja Oulun Lipon Marko Pelkonen eli Pelkonen sekä Niemi ovat nuoria tähtiä, kun muut ovat jo varsin kokeneita pelimiehiä.

 

Etenijäpuolella länsi on vielä vahvemmin edustettu, kun idästä mahtuvat ainoastaan  top ten – listalle Sotkamon Jymyn kärkipari Antti Hartikainen ja Lauri Kivinen. Vimpelin Vedosta mahtuu jopa kärkitrio eli Sami Haapakoski – Henri Puputti – Antti Kuusisto. Tästä tuleekin otsikko, koska Vimpeli on tehnyt eniten myös juoksuja tällä kaudella. Muita listalle mahtuvia ovat Nurmon Jymyn Antti Kataja-Rahko, Oulun Lipon Antti Vihtkari, Hyvinkään Tahkon Aleksi Mäkelä, Pattijoen Urheilijoiden Timo Kallio ja Koskenkorvan Urheilijoiden Veli-Pekka Yli-Hirvelä. Nuoruuden vikkelät jalat ovat siten harhaa, kun nuoria pelaajia on listalla ainoastaan Nurmeksen Seppojen kasvatti Kivinen. Näinpä voidaan sanoakin, että pelkällä juoksemisella ei pärjää vaan hommaan opitaan. Hänen kohdalla on kuitenkin joukkueen sisällä harjoitusvahvuuteen palannut Jarmo Heikkinen ja pelinjohtaja Mikko Kuosmanen, mitä parhaimpia opettajia etenemisen vaativalla alueella. Toinen tilastollinen viisaus lienee siten, että nopeat jalat voi kehittyä, jos miehen nimi on Antti. Neljä Anttia on kova saavutus tällä listalla.

 

Kärkilyöntitilastossa Sotkamon trio pitää jälleen ainoastaan idän mainetta. Aiemmin mainittujen Korhosen ja Hartikaisen lisäksi listalla on viidentenä oleva seitsenkertainen Suomen mestari Jani Komulainen, joka vaanii monivuotisena kärkilyöntitilaston kärkipään miehenä vain viisi kärkilyöntiä kakkossijasta.  Vimpelin Vedosta kymmenen kärkeen mahtuu sitä vastoin peräti neljä miestä. Jokainen mies on jo aiemmista tilastoista esitelty eli lyöjäjokeri Dahlström, sekä etenijät Haapakoski-Puputti-Kuusisto. Lipon Vihtkari on tällä listalla tuttu nimi jo vuosikaudet, aivan kuten Hyvinkään Tahkon Juha Korhonenkin.

Ketkä näistä pelaavat Itä-Lännessä? Millaisessa roolissa? Siihen ei ole enää monta yötä, mutta vielä tarvitsee näytön antajille tehdä työtä, että pelipaikka joukkueessa on selvä. Omasta mielestäni nämä kaikki miehet ansaitsevat kauden näyttöjen perusteella paikan arvo-otteluun, mutta kysymykset leijuvatkin nyt lännessä, kuinka joukkue saadaan yhteen pelaamaan, jos vimpeliläiset yksin valtaavat ykköskärjen. Onko Yli-Hirvelän rooli jälleen pieni ulkopelissä? Tämän eilen kirjoitettuani on vielä tullut tieto, että yleisöäänestyksen osalta lännen äänestyksen myötä joukkueessa pelaa ainakin Vimpelin Vedo

n Sami Haapakoski ja idän joukkueessa lukkarina Toni Kohonen Kouvolan Pallonlyöjistä.