Miesten halli-SM-alkukarsinnat jatkuivat tänään Ouluhallissa sarjanousija Oulun Lipon ja Pattijoen Urheiljoiden välillä. Vierailijan toistuvat hyvät suoritukset jäivät uupumaan melkein koko ottelun ajan. Kotijoukkue voitti ottelun jaksoin 2-0 (2-1, 2-1).

esittely_harriholtinkoski.jpg
Oulun Lippo pelasi ensimäisen superpesisottelunsa sitten vuoden 2010 jälkeen tänään Pattijoen Urheilijoita vastaan. Kuva: Harri Holtinkoski

Ensimmäinen jakso

Pattijoen Urheilijat aloitti ottelun sisävuorossa ja ottelu alkoi kärkietenijä Harri Kolehmaisen ykköspalolla. Joukkue sai kuitenkin rakennettua kolmostilanteen, mutta joukkueen kokenut vaihtolyöntispesialisti Jussi Kemilä haavottui kotitaipaleelle. Tasoittava vuoro alkoi kotijoukkueelta myös tahmeasti, mutta Matti Korhonen löi kakkoselta pallon läpi ja Hannu Huuskonen toi joukkueen avausjuoksun. Toisessa vuoroparissa vierailija sai jälleen rakennettua kolmostilanteen ja Kolehmainen kipitti Eino Järvelän hyödyntäessä ulkokentän sekoilun tasoituksen. Tasottavalla sisävuorolla Lipon Korhonen löi toisen juoksunsa, tällä kertaa kolmoskoppari Ville Majavan eteen ja joukkueen kärkietenijä Saku Hakkarainen juoksi kotiin lukemiksi 2-1. PattU sai kolmannen aloittavalla kaksi ajolähtöäkin, mutta lisäjuoksuja ei. Lipon kolmas tasottava vuoro ei myöskään tuonut lisäjuoksuja. Vierailija sai kärkimies Kolehmaisen kolmoselle sekä ajolähdön, mutta lisää sekään ei jaksoonsa saanut enää juoksuja.

Toinen jakso

Pattijoen Urheilijat vaihtoi toiselle jaksolle Järvelän Sami Karjaluodon tilalle sieppariksi. Lippo sai rakennettua yhden kolmostilanteen, kun Tapani Piri pääsi kolmoselle, mutta ei kotiin. Tasoittavalla vierailija sei saanut mitään aikaan. Toisen vuoroparin alussa Lippo sai Jali-Matti Kurkelan kolmospesälle ja vähän myöhemmin ajolähdön, mutta tulosta ei tullut. Pattijokelaisvierailla oli tasottavalla jälleen kolmostilanne, kun Kolehmainen oli kotona. Topi Kosonen sai lyötyä hyvän lyönnin, mutta Hakkarainen heitti terävästi kotiin ja Kolehmaisesta palo. Hetkeä myöhemmin Majava oli kolmosella ja ajolähtö Timo Ehrolalle, mutta tulos jäi jälleen teräskaupungin vierailta uupumaan. Kolmannen alussa Lipon Ilkka Hirvonen löi kakkoskoppari Ehrolan eteen ja Hakkarainen tuli kotiin. Vähän ajan päästä kotijoukkueella oli ajolähtö, mutta Matti Korhosen lyöntivuoro toi tällä kertaa kaksi paloa. Tasottavan PattU aloitti numerosta yksi uuden sääntökokeilun mukaisesti. Tällä kertaa joukkue sai tasoituksen, kun Hakkarainen ei saanut Kososen lyöntiä kiinni ja Kolehmainen toi tasoituksen 1-1. Tapio Salo kolmospesällä, Kosonen kakkospesällä ja Järvelä ykköspesällä rakensivat vielä ajolähdön Karjaluodolle, mutta tilanne kuivui haavaan. Neljännen alussa Lipon Ilkka Hirvonen pääsi kolmoselle. Ennakkoluulottomia otteita pitkin talvea esittänyt Jouko Rautio löi keskeltä koppareiden välistä 2-1 lukemat. Lipolla oli vielä kaksi kolmostiannetta. Uhkaavia tilanteita tasottavalla ei vierailla ollut ja näin toisenkin jakso kotijoukkue Oulun Lipolle samoin 2-1 lukemin. Kolmostilanteet 11-9 Lipolle ja yleisöä 672.

pelinjohtajat_harriholtinkoski.jpg
Pelinjohtajat Jari Törmänen, Pattijoen Urheilijat ja Markku Hylkilä ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Kuva: Harri Holtinkoski

Supervuoro tavoitti ottelun jälkeen joukkueiden vaihtolyöntiosaajista Lipon Ville-Pekka Jokisen ja Pattijoen Urheilijoiden Jussi Kemilän.

vp-jokinen_lippo_wiikakseli.jpg
Oulun Lipon VIlle-Pekka Jokinen pelasi mainion tänään. Kuva: Akseli Wiik / Oulun Lippo

Millaisia eroja näet omassa vaihtolyöntipelissä hallissa ja ulkona pelatessa?

Ville-Pekka Jokinen, Oulun Lippo: Pyrin ehkä vähän monipuolistamaan nyt sisällä pelatessa, kun ulkona olen lyönyt lähinnä pomppuja. Nyt treenaataan myös niitä lyöntejä, mitä nuorena osasin.

Jussi Kemilä, Pattijoen Urheilijat: Vähän ahtaampaa on täällä reunoilla, jos lyö, joten keskellä on hallissa enemmän tilaa.

Kuinka paljon sovit vaihtolyöntejä etenijän kanssa lyöntien osalta?

Jussi Kemilä: Etenijän kanssa ykköstilanteeseen, muuten toimitaan yhteistyössä pelinjohtajan kanssa.

Ville-Pekka Jokinen: Pyritään puhumaan vuoronvaihdossa etenijän kanssa lyönneistä, mutta pelinjohtaja totta kai määrää lopullisesti.

Kuinka paljon opettelet uusia lyöntejä vielä talven aikana?

Ville-Pekka Jokinen: Aina treenaan talvisin 2-3 uutta, mutta peleissä kaikkea ei aina kannata kokeilla.

Jussi Kemilä: Kaikkea mahdollista voi lyödä ja oppia, nyt on tarkoitus palata d-junioriajoista tuttuun juttuun, jota ei aikanaan suositeltu superpesiksessä kokeilemaan.

Mitä terveisiä haluat lähettää nuorille vaihtolyöntipelaajille?

Jussi Kemilä: Miettikää ratkaisuja, mahdollisimman yksinkertaisia kuitenkin, mikä riittää etenijälle. Ajattele peliä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja ulkopelaajatkin huomioiden.

Ville-Pekka Jokinen: Toistoja, toistoja.