Illalla pelataan Pattijoen Urheilijoiden ja Sotkamon Jymyn välinen kamppailu Rännärin pesäpallokentällä Raahen teräskaupungissa Pattijoella. Vajaat kymmenen vuotta sitten joukkueiden välillä käytiin paljon sähköisiä hetkiä sisältäneitä koitoksia. Joukkueiden henkisen sodankäynnin otteista puhuttiin paljon tiedotusvälineissä, joskus tunteet saattoivat kiehahtaa ylikin, kun kurinpitopäällikönkin piti jotain ratkaisu tehdä vielä otteluiden jälkeenkin.

Etenkin Pattijoen Urheilijoiden Pertti Mäkelän ja Sotkamon Jymyn Jimi Heikkisen kohtaamiset innostivat katsojia niin Kainuussa kuin Pohjois-Pohjanmaallakin. Kansakunnat saattoivat tulla kohtaamisia kauempaakin katsomaan oman maakunnan joukkuetta kannustaen. Oli tunnetta, iloa ja surua puolin sekä toisin. Kumpikaan miehistä ei enää ole pelitamineissa ainakaan kentällä pelaamassa.

Tämän arki-illan kohtaamiseen joukkueet lähtevät siten, että raahelaisjoukkue on sarjassa sijalla kahdeksan ja vierailija toisena. Pattijoen Urheilijat haki arvokkaan vierasvoiton edellisellä kierroksella kärkikahinoihin povatulta Joensuun Mailalta. Jymy saalisti vieraspisteet Porista, jossa joukkue pelasi ensimmäisen ulkona käydyn sarjaottelunsa ja voitti Kankaanpään Mailan.

Lyöjätilastosta sen verran, että joukkueiden parhaat lyöjät ovat tällä kaudella Toni Kohonen Jymystä ja Antti Korhonen PattU:sta peräkkäisillä sijoilla tilastossa, Kohonen sijalla yhdeksän ja Korhonen sijalla kymmenen. Jymyn paras etenijä on ollut alkukaudesta Niko Korhonen, joka löytyy sijalta kolme ja raahelaisjoukkueen paras Timo Kallio. Hän on kipittänyt kymmenen juoksua vähemmän ja löytyy sijalta kuusitoista. Kärkilyöntitiastossa Jani Komulainen Jymystä on pari kärkilyöntiä raahelaisjoukkueen Korhosen edellä. Ulkopelisuorituksista molempien joukkueiden lukkarit eli Topi Kosonen ja Toni Kohonen esittänevät tänäänkin kaiketi Itä-Länsi -joukkueiden valitsijoille innostavia otteita.

kohonen-kosonen.jpg
Topi Kosonen ja Toni Kohonen ovat kuuluneet maan lukkarieliittiin jo vuosikaudet.
Kuva: Superjymy

Joukkueiden kokoonpanot illan otteluun:

Pattijoen Urheilijat: 1. Paavo Pelto, 2. Timo Kallio, 3. Jussi Kemilä, 4. Topi Kosonen, 5. Antti Korhonen, 6. Marko Nikula, 7. Tapio Salo, 8. Harri Kolehmainen, 9. Jyri Suhonen, 10. Sami Karjaluoto, 11. Timo Ehrola ja 12. Jussi Markus.

Sotkamon Jymy: 1. Niilo Piiponniemi, 2. Niko Korhonen, 3. Antti Hartikainen, 4. Jani Komulainen, 5. Toni Kohonen, 6. Immo Rautiainen, 7. Markus Tuikka, 8. Onni Määttä, 9. Janne Hyvönen, 10. Kosti Rautiainen, 11. Veli-Matti Sigvart ja 12. Niko Korhonen jr.

Säätä ennakoivat tahot ennustavat kymmenisen astetta peliin ilman tarjoamaan lämpöä ja puolipilvistä kesäiltaa ilman sadetta. Muut pesispelit superpesiksessä ovat tänään miesten pelejä: Vimpelin Veto - Kankaanpään Maila ja Koskenkorvan Urheilijat - Joensuun Maila.

Alla Sotkamon Jymyn ykkösvahtina pelanneen Jimi Heikkisen muistoja ja ajatuksia joukkueiden kohtaamisista.    

Pattijoen Urheilijoiden ja Sotkamon Jymyn pelit olivat kymmenisen vuotta sitten usein tunteellisia, miten neuvot nuoria latautumaan peliin, jossa on tavallista enemmän kiihkeyttä?

Jimi Heikkinen kysyy haastattelijalta ensin vastakysymyksen, saako hän olla rehellinen... vastaan, että totta kai.

- Muistan kun laskeuduimme Raaheen. Sain lautausta siitä, kun tuskailin pukuhuoneen vessassa olleen vessapaperin ohutta materiaalia. Lisäksi vessassa ei ollut saippuaa, jolloin pesin kädet tiikeribalsamilla ja tämä oli vakio koko pelaajaurani ajan. Oppi nuorille pelaajille on, että Pattijoella oli aina vastatuuli sisävuorossa ja vastustaja osasi hyvin sumpata. Älkää turhautuko ulkopelissä, vaikka takatilannetta tulee  Pääasia, että räpylä kestää eli ei harhaheittoja eikä läpilyöntejä. Sijoittuminen on iso asia.

Olit vastustajan leirissä usein merkattu mies, muistatko mitään erityistä, jota sait osaksesi vastustajan lämmitellessä sinua? Vaikuttiko tämä omaan motivaatioosi peliä koskien?

- Mähän sain adrenaliinia vereeni siitä. Välillä kun en päässyt sisäpelissä osallistumaan peliin niin piti hakea draivia jostain. Perushuutelua sain osakseni eli koppilyöjää ja mitä lie idioottiapinaa sieltä tuli, kuten partanaama. Mutta kiva oli aina tulla Raaheen pelaan ja en ikinä unohda kauden 2008 pelejä.

Mitä jippoja itse käytit? Ennen ainakin Topi Kosonen ja Pertti Mäkelä olivat toisinaan sinun hampaissa.

- Ehkä hain huippupelaajista virtaa omaan peliin. Aina huippupelaajien haastaminen oli parasta. Oli se sit verbaalista tai itse peliin liittyvää. Joku vuosi finaaleissa, olisiko ollut 2006, kun hoksasin Raahessa, että vastatuuli ja pallo ei kanna, laitoin mailan päähän erkkaria enemmän ja pystäri uppos väliin ku dieseli mersuun. Sit Raahessa jäi mieleen kova Nightwishin käyttö ajolähtötilainteissa ja voimakas kotiyleisön taputus (Huom! Silloin kun olivat niskan päällä).

Onko vastustajan paras hiljentämiskeino hyvä pelisuoritus vai psyykkaus?

- Hyvä pelisuoritus.fi

jimi-heikkinen-superjymy.jpg
Peliuransa aikana Jimi Heikkisen polttoheitot ja
vastustajan psyykkaus ei jättänyt yleisöä kylmiksi.
Kuva: Superjymy

Mitä taisteluparia suosittelet yleisön tänään seuraavan?

- Tänään seurantaan ehdottomasti juhlaottelun pelaava Toni Kohonen. Niin huikean uran mies tehnyt ja vastustajalta Timo Kallio, joka piti viime vuonna välivuoden. Hienoa, että Timo palasi kentille.

Ja sitten pari Heikkisen muistoa lukkarivelho Toni Kohosesta.

Olisiko sinulla jotain yksittäistä tarinaa vielä kertoa Toni Kohosesta niin arjesta kuin pelikentältä?

- Toni oli ensimmäinen kaveri, joka korkkas mun Kajaanin yksiön saunan vuonna 2001  ja nukuimme ensimmäisen yön parkettilattialla. Kentältä muistan Tonin tuiman katseen lautasen päälle siis, jos heittoni ei tullut suoraan räpylään.

Yksi video seitsemän vuoden takaisista videoista löytyy täältä, kyseessä on Urheiluruudun raportti vuoden 2008 toisesta finaaliottelusta.