4_finaali_naiset.jpg

Jyväskylän Kirittäret voitti Suomen mestaruuden Lapuan Lukkarilan pesäpallostadionilla Virkiän vieraana jaksoin 1-2 (3-1, 1-10, 0-0, -5. Joukkueessa pelasi tällä kaudella yllä olevan kokoonpanon lisäksi ainoastaan Vera Vikström.

Avausjakso, 1.vuoropari, 
Lapuan Virkiä
aloitti ottelun sisävuorollaan. Alun vaikeuksien jälkeen kahden palon tilanteessa Emmi Pippola löi vaikean kupperin Virpi Hukalle, joka ei saanut palloa kiinni ja näin Pippola juoksi tyhjään kenttään kunnarin lukemiksi 1-0. Hetkeä myöhemmin Janette Lepistölle joukkue rakensi kahden palon ajon: Kolmosella Pippola, kakkosella Henna Peltokangas ja ykkösellä Elli Kattelus. Lisäjuoksuja joukkue ei saanut. Kirittäret sai tasoituksen harhaheitolla, kun Iina Valkeejärvi löi pallon Pippolaa kohti, jonka heitto meni Katteluksen tavoittelemattomiin ja Mantere toi lukemiin 1-1.

Supervuoron asiantuntijana ottelussa toimi ottelussa Siilinjärven Pesiksen miesten joukkueen pelinjohtaja Tuomas Nissinen.

Mitä havaintoja teit avausvuorosta?
- Hieman hermostunutta sisäpeliä molemmilta. Kummatkin vuorot olivat käytännössä ohi, Virkkiä kahdella palolla kopinnostolla johtoon ja Kirittärien puolelta kiinniottovihreellä tasoihin.

2. vuoropari
Lepistö löi taidokkaan 2-1 osuman koukkunäpyllä. Kotiin saapui vikkelä Carita Toiviainen. Kirittärillä oli sisävuorossaan mahdollisuuksia tasoitukseen, mutta tulosta ei silti tullut.

Puhutaan, että finaalit ovat pienen marginaalin pelejä. Kuinka tärkeää se on, että lyöntijärjestys alkaa kärjestä aina seuraavaan vuoroon?
-  Jos ei kärjestä, niin ainakin lähelle kärkeä. Lapua eilen tukehtui selkeään kahden kärjen peliin ja lyöntijärjestys lähti pyörimään aina numerosta kuusi. Silloin tilannemäärät jakautuvat liian tasaisesti ja kuumat pelaajat jäävät hieman paitsioon. Tosiasia on myös se, että jos peräpäästä tulee yksikin palo niin se vaikuttaa heti ykköskärjen lyöntiratkaisuihin.

3. vuoropari

Virkiä rakensi yhden palon ajolähdön Saija-Maria Saarelle: Paula Saloranta kolmosella, Toiviainen kakkosella ja Maaret Ahonen ykköselle. Juoksua ei kuitenkaan tullut. Tilanne jatkui kahden palon ajona Lepistölle: Toiviainen kolmosella, Ahonen kakkosella ja Saari ykkösellä. Lepistö löi Marjukka Urpelaisen ja Hukan väliin ja Toiviainen saapui lukemiksi 3-1. Tilaisuuksia jälleen Kirittärillä oli kaventaa ottelu, mutta vuoronvaihdon aiheutti Kattelus, joka irrotti väärällä Urpelaisen.

Molemmilla joukkueilla on nuoret ja jäätävät lukkarit. Millaisia havaintoja entinen lukkari on toistaiseksi tehnyt?

- Lapua ja Kattelus on selkeästi reagoinut eilisen peliin, jossa Jyväskylä pyrki ottamaan vaihtotilanteissa paljon väärää alle ja takatilanteessa ottamaan jatkuvasti lennolla. Kyllähän lukkarilta erityisesti vaaditaan rohkeutta heittämään väärää etenkin ajolähdöissä.

4. vuoropari
Lapua rakensi kahden palon ajolähdön jälleen Lepistölle: Saloranta kolmosella, Toiviainen kakkosella ja Viitala ykkösellä, mutta lisäjuoksuja Virkiä ei enää saanut avausjaksolle. 

Mitä Kirittärien täytyy tehdä noustakseen jaksolla ainakin tasoihin tai ohi?

- Kyllä heidän pitää saada Emma Niemiselle ja Aino-Kaisa Mantereelle tilannetta. Sitä kautta painetta myös Lapuan ulkokentälle.

Kirittäret rakensi palottoman ajolähdön Niemiselle, kun kolmosella oli Kira Andersson, kakkosella Mira Kolehmainen ja ykkösellä Hukka. Tilanne muuttoi yhden palon ajolähdöksi ja lyömään Mantere: kolmosella Kolehmainen, kakkosella Hukka ja ykkösellä Mantere. Ja ajo jatkuu kahdella palolla ilman kavennuksia Riikka Karppiselle: Hukka kolmosella, Nieminen kakkosella ja Mantere ykköselle. Palo ja jakso Virkiälle 3-1.

Tilannetta tuli, mutta tuliko varsinaisesti lyönneillä odottamaasi painetta?

- Kyllä tilannetta saivat oikeille pelaajille, mutta hieman laaduttomia lyöntejä takatilanteessa. Harmittava yksi takaetenemisvirhe Niemisen lyöntivuorolla ja joutui toisella lyönnillä rakentamaan takatilanteen, vaikkakin olisi ollut suotavaa hänen päästä lyömään myös vapaita lyöntejä takatilanteeseen.

Mitä Kirittärien täytyy tehdä toisin toisella jaksolla, tarvitseeko Virkiän tehdä suuria muutoksia?

- Kirittärien pitää saada sisäpelissä pienet toissijaiset virheet pois, takatilannetta varmasti saavat jos saavat 0-tilanteen purettua. Takatilanteessa sitten jatkuvuutta ja laatua kotiutuksiin. Ulkopelissä en näe, että kirittärien pitäisi hirveäsit muutoksia tehdä. Lapua on selkeästi hyvällä peli-ilmeellä tullut tähän peliin, joka on jatkumoa eilisen pelin tapahtumista. En näe, että Virkiän tulisi muuttaa mitään, ehkä pientä hienosäätöä siihen mihin he haluavat lyöjänsä jäävän, mutta pitää muistaa näissä peleissä sen yksittäisen juoksun merkitys on todella suuri.

Ylen lähetyksessä tauolla puhuttiin henkisestä valmennuksesta, onko sinulla omakohtaisia kokemuksia henkisestä valmennuksesta?

- Henkilökohtaisesti pelaajana ei ole ollut. Mielestäni myös valmentamiseen/pelinjohtamiseen kuuluu myös henkinen valmennus olennaisesti käsi kädessä yhdessä muun harjoittelun kanssa.

2. jakso
Avausvuoropari

Kirittäret aloitti railakkaasti toisen jaksonsa sisävuorossaan, kun Hukka löi avausvuorossa kunnarin. Hänen lyönnillään Laura Määttä toi myös juoksun. Takapesien ollessa täynnä tilanteessa Riikka Karppinen löi kunnarin, kotiin saapui myös Hukka ja Nieminen. Valkeejärvi löi lukemiksi 6-0, kun Karppinen toi juoksun. Hetkeä myöhemmin joukkueella oli yhden palon ajolähtö Mantereella: Urpelainen kolmosella, Viivi Kainlauri kakkosella ja Noora Patrikainen ykkösellä. Tilanne kuivui kuitenkin haavoihin.

Kirittäret tulivat erinomaisesti toisen jakson alkuun. Kuinka vaikeaa valmentajille on se, että pelin tasapaino heittelee usein ottelun aikana?

- Mieluitenhan sitä kokoajan pitäisi hallinnantunnetta itsellään, mutta se kuitenkin kuuluu urheiluun ja pallopeleihin.

Virkiä rakensi kakkoskärjellään kahden palon ajolähdön Lepistölle: Kattelus kolmosella, Peltokangas kakkosella ja Ahonen ykköselle, mutta joukkue ei kavennusta aikaan saanut.

Millaisia keinoja käytät nuorten pelaajien kannustamiseen epäonnistumisten hetkellä?

- Epäonnistumiset kuuluvat peliin siinä missä onnistumisetkin. Kyllä pelaajat itse tietävät, milloin tekevät virheen, joten pelin sisällä pyrin antamaan palautetta hyvin vähän varsinkin epäonnistuneiden suoritusten jälkeen. Kyllä valmentajan pitää pystyä luottamaan pelaajaan myös yhden epäonnistumisen jälkeen.

Toinen vuoropari alkoi seesteisesti eikä Kirittäret saaneet lisäjuoksuja. Virkiä rakensi palottoman ajolähdön yllättäen Lepistölle ykköskärjestään eli Saloranta ykkösellä, Toiviainen kakkosella ja Viitala ykkösellä. Hidastettu eteen ja Saloranta juoksi lukemiksi 6-1. Ajo jatkui palottoman Saarella: Toiviainen kolmosella, Viitala kakkosella ja Lepistö ykkösellä. Saari yritti samanlaista, mutta tällä kertaa Patrikainen haki kopin ja taululle kaksi paloa, kun kaikki lähtivät rientämään pesiltään. Tämänkään jälkeen lisäjuoksuja ei tullut.

Joukkueiden ikärakenne on yleensä monipuolinen, millaisia etuja tämä tuo mielestäsi joukkueeseen?

- Joukkueessa on oltava kokemusta joista nuoret voi ammentaa omaa tietouttaan, ja  pelaajia joista on hyvä ottaa esimerkkiä. Nuorilla pelaajilla on yleensä nälkää ja näytönhaluja, he myös tuovat mahdollisesti tietyn jatkuvuuden joukkueeseen/seuraa ja ovat tulevaisuudessa joukkueensa luottopelaajia.

Omassa valmentamassasi joukkueessa oli viime kauden aikana myös kokeneita, että nuoria. Saitko valmentajana paljon arvokasta apua kokeneilta pelaajilta?

- Ehdottomasti, kyllä pelaajilla on velvollisuus kertoa asioista omia mielipiteitä  ja sen pohjalta joukkueen kesken voidaan keskustella avoimesti miten asioita voidaan tehdä entistä paremmin niin peleissä kuin harjoituksissakin.

Kolmannen vuoroparin alku eteni jälleen ilman lisäjuoksuja. Virkiä rakensi kakkoskärjellä palottoman ajolähdön Lepistölle jälleen: Pippola kolmosella, Peltokangas kakkosella ja Kattelus ykkösellä.  Tilanne kuivui haavoihin.

Millainen on mielestäsi hyvä pukukoppipelaaja?

- Rauhallinen ja analyyttinen, pelaaja joka uskaltaa avata suunsa oikealla hetkellä, mutta pystyy myös tarpeen tullen keventämään tunnelmaa. Eli pienimuotoinen hassuttelu on hyvin yleistä sellaiselle koppipelaajalle.

Tarvitseeko hänen olla välttämättä joukkueen sisällä kokenut pelaaja?

- Ei tietenkään, eihän sellaista sääntöä maailmassa ole minkä ikäisenä sinulla on tuollaisia ominaisuuksia.

Supervuoro häämöttää, mitä Virkiän täytyy tehdä välttääkseen supervuoro, tarvitaanko nyt juuri pukukoppipelaajien panosta?

- Uskon, että Lapua tähtää jo supervuoropariin.

Mitä terveisiä lähetät blogin lukijoille ottelun loppuun?

- Hyvää syksyä ja tutuille terveisiä.

Neljännen vuoroparin alussa Kirittäret sai palottoman ajon Mantereelle: Urpelainen kolmosella, Kainlauri kakkosella ja Patrikainen ykkösellä: Lukemat 1-7. Kaksi peräkkäistä harhaheittoa ja ensin Määttä lukemiksi 1-8, tämän jälkeen Hukka 1-9. Kymmennes lyönti jaksolla Kirittärille kirjataan Urpelaiselle, kotiin saapui Karppinen. Kainlaurille yhden palon ajo: Aino-Maija Nikkola kolmosella, Valkeejärvi kakkosella ja Urpelainen ykköselle. Palo jatkuu kahdella palolla Patrikaiselle: Valkeejärvi kolmosella, Urpelainen kakkosella ja Kainlauri ykkösellä, mutta haavat ja kenttä tyhjäksi.

Supervuoro

Supervuoro alkoi Kirittärien sisävuorolla. Joukkue rakensi palottoman ajolähdön ykköskärjestään: Kolehmainen ykkösellä, Hukka kakkosella ja Nieminen kolmosella. Mantere ei onnistunut heti vaan Kolehmainen palo, mutta takapesät täyteen. Hetkeä myöhemmin kahden palon ajolähtö kahdeksantoistavuotiaalle Iina Valkeejärvelle: Nieminen kolmosella, Mantere kakkosella ja Karppinen ykkösellä. Kirittäret ei saanut juoksua. Tasoittavalla vuorolla Virkiä ei saanut kolmostilannetta, joten ottelu eteni kotitutuskisaan.

Kotiutuskisa

kotiutuskisa.jpg

Kolmostilanteet 10-25, kunnarit: Emmi Pippola (Virkiä), Virpi Hukka (Kirittäret) ja Riikka Karppinen (Kirittäret).

Supervuoro onnittelee SM-mitalisteja.