Tämä juttu sisältää pienen johdannon takavuosien ikimuistoiseen taistelupariin, pelaaja- sekä pelinjohtajahaastattelun päivän ottelun voittajajoukkueesta sekä tauolla pitämäni gallupin sekä tuloskertauksen kahdelta aiemmalta päivältä niin naisten kuin miesten superpesiksessä, joten luettavaa tällä kertaa riittää enemmänkin.

Viime vuosituhannen lopulla pelattiin ikimuistoisia koitoksia monen Pohjois-Suomessa asuvan pesäpallojännärin silmiin, kun toisista mittaa ottivat kainuulainen maaseudun joukkue Sotkamon Jymy ja teknologiahuumassa elävä kaupunkilaisjoukkue Pohjois-Pohjanmaan maakunnan pääkaupungista Oulun Lippo. Noina vuosina katsojia riitti kummallakin paikkakunnalla ja kannnustajia näkyi vierasotteluissakin molemmista joukkueista. 

Omakohtaisia muistojakin on monenlaisia vuosien saatossa ja pelaajia, jotka innostivat lajia seuraamaan enemmän ja enemmän. Omat sukujuureni ovat kummankin maakunnan alueella, joten tunteita nämä ottelut ovat koetelleet ja saaneet näyttämään. Takavuosilta esimerkiksi sellaiset pelaajapersoonat Oulussa kuin Kari Kallio, Riku Kytösalmi  ja Mika Laatikainen eivät jättäneet suorituksillaan vaille huomiota eikä sen enempää Sotkamon suunnalta Unto Väisänen, Sami Sirviö kuin Kari Hakkarainenkaan. Pelasipa sotkamolaisista Sauli Määttä ja Janne Vuorinenkin myös jossain vaiheessa Oulun Lipossa eikä tämä kaikkia sotkamolaisia välttämättä miellyttänyt.

Tänään lauantaina käytiin pitkästä aikaa superpesiskamppailu näiden joukkueiden välillä. Suureksi klassikoksi tätä yksittäistä ottelua ei voi jälkikäteen nostaa, mutta persoonia edelleen kentällä nähdään. Nimet Hannu Huuskonen, Tapani Piri ja Marko Pelkonen kotijoukkueesta ja vieraiden Niilo Piiponniemi, Jani Komulainen sekä Roope Korhonen herättävät ajatuksia. Onpa oululaisjoukkueessa jälleen kaksi sotkamolaistaustaista nuorta pikakiituriakin, kun kärjessä tilanteita yrittää lyöjäosastolle edistää Saku Hakkarainen ja Jere Vikström. Nuorena lukkarilupaus Toni Kohonen edusti myös jonkin aikaa peliuransa alkuaikoina Oulun Lippoa.

Tämän päivän ottelu

Avausjakso

Päivän ottelu alkoi Lipon sisävuorolla ja Jymy onnistui heti saamaan palot niin Saku Hakkaraisesta kuin Jere Vikströmistäkin ja viimeinen palo tuli kapteeni Ville-Pekka Jokisesta kolmospesään.  Jymy rakensi omalla sisävuorollaan palottoman ajon, mutta ei saanut juoksuja aikaan. Toisessa vuorossa Lippo sai ajolähtötilanteita, mutta ei avaustikkiä.

lippotiimia_harriholtinkoski.jpg
Päivän ottelussa jonkin verran herätti keskustelua
Lipon vaihtopenkin aktiivinen rooli pelin aikana.

Toisen tasoittavalla Toni Kohonen löi taidokkaalla näpyllä nopeajalkaisen Niko Korhosen kotiin ja taululla 0-1. Hetkeä myöhemmin Roope Korhonen kotiutti keskeltä kenttää Niilo Piiponniemen lukemiksi 0-2. Kolmannen alussa Lippo sai jälleen ajon, mutta ei juoksuja. Jymy meni Kosti Rautiaisen lyönnillä ja Piiponniemen kotiin tulemisella jakson päätösluvat 0-3.

korhoset_harriholtinkoski.jpg
Sotkamon Jymyn paidassa pelasi tänään neljä Korhosta, etualalla Jussi Korhonen, takana vasemmalta
Roope Korhonen, keskellä Topi Korhonen ja oikealla Niko Korhonen, lisäksi Oulun Lipossa pelasi
Antti Korhonen ja Matti Korhonen.

Toinen jakso

Lippo aloittaa pirteästi ja tylsyttää vierailijan avaussisävuoron. Tämän jälkeen omalla vuorolla joukkue rakentaa palottoman ajolähdön Antti Korhoselle, joka kuitenkin muuttuu kahden palon kolmostilanteeksi. Tämän hyödyntää hyvässä lyöntivireessä oleva Marko Pelkonen, joka kotiuttaa Vikströmin lukemiksi 1-0. Toisen avausvuoroparissa Piiponniemi tuo jälleen juoksun, kun Jani Komulainen lyö miehen kotiin tasoittaen lukemiin 1-1. Hetkeä myöhemmin harhaheitolla Komulainen tuo ja taululla 1-2. Sen jälkeen superpesiksen avausjuoksun ja heti kunnarin arvoisesti lyö Jussi Korhonen, kotiin nuoren miehen lyönnillä tulee myös Immo Rautiainen ja näin ollen Jymylle turvallisen oloinen 1-4 johto. Seuraavaa ja ottelun toisen jakson päätöslukemat 1-5 lyö Roope Korhonen joukkueen viimeisessä sisävuorossa, joka kotiuttaa jälleen Piiponniemen.

huuskonen_katsomossa_harriholtinkoski.jp
Pelin tuoksinnassa Lipon lukkari Hannu Huuskonen haki myös palloa katsomosta harhaheiton jälkeen.

Supervuoro tavoitti ottelun jälkeen pikaisesti juttutuokiolle pelaajista Jussi Korhosen ja pelinjohtaja Mikko Kuosmasen Sotkamon Jymystä.

Kunnari Jymyn paidassa, miltä ottelu maistui tänään?

- Peli maistui hyvältä, hyvä ulkopeli kesti koko matsin. Pelkosen lyönti oli ottamaton. Ensimmäinen kunnari ja ensimmäinen superpesiksen lyöty juoksu, lämmittää mieltä.

Ehdit pelata jo Kiteen Palo-90:ssä kaksi vierasottelua muun muassa täällä Pohjois-Pohjanmaalla niin Oulussa kuin Kempeleessä, nyt vuokrasopimus päättyi varsin nopeasti ja palasit Jymyyn, millaisia odotuksia ja tavoitteita on tälle kaudelle?

- Suomen mestaruus on nyt tavoite, kun palasin Sotkamoon.

jussikorhosen_kunnari_harriholtinkoski.j
Sotkamon Jymy juhlii Jussi Korhosen ensimmäistä lyötyä superpesisjuoksua sekä samalla kunnaria.

Kuvaile kunnarilyöntiäsi.

- Paikka oli katsottu ennakkoon ja sain nappiosuman, päättää Jussi Korhonen.

jussikorhonen_harriholtinkoski.jpg
Päivän kunnaritaituri: Jussi Korhonen.

Ja sitten viuhkavelho Mikko Kuosmanen.

Millainen oli päivän ottelu?

- Kauden parasta ulkopeliä, mutta vaisuinta sisäpeliä Antti Hartikaisen poissaolo näkyy. Hartikainen on kuitenkin niin sisä- kuin ulkopelimme moottori, peluutus tulee muuttumaan, toteaa Kuosmanen.

Kolmostilanteet 8-17, yleisöä: 1642, kunnarit: Jussi Korhonen (SoJy).

Linkki bloggarikolleegan eli juttuun löytyy täältä.

Lisäksi Supervuoro teki pienen gallupin ottelun tauolla.

Millaisia muistoja herättävät Oulun Lipon ja Sotkamon Jymyn ottelut?

Risto Ylitalo, Oulu: En seurannut vielä pelejä paikalta aiempina vuosina, joten ei mitään.

Pasi Savolainen, Kajaani: Kun Kari Kallio oli Lipon lukkari, mies toi paljon paikallispeliin väkeä myös Hiukkaan. Silloin oli Jymyllä myös fanijuna ja pääsi Ouluun halvemmalla katsomaan otteluita.

Kalle Hyvönen, Oulu: Niitä on paljon, rapiat kaksikymmentä vuotta olen seurannut, 1995 vuoden finaalisarja on jäänyt mieleen.

Jari-Pekka Kurola, Tyrnävä: Hyviä muistoja, kovia pelejä olivat aikanaan.

Tuloskertaus miesten superpesiksestä torstain ja perjantain otteluiden osalta.

19.5.2016

Kankaanpään Maila - Hyvinkään Tahko 2-1 (2-0,  1-8, 0-0, 1-0)
Yleisöä: 604, kunnarit: Juha Korhonen (Tahko)

Oulun Lippo - Pattijoen Urheilijat 2-0 (3-2, 3-1)
Yleisöä: 689, kunnarit: Marko Pelkonen (Lippo)

Vimpelin Veto - Kempeleen Kiri 2-0 (3-0, 8-0)
Yleisöä:  853, kunnarit: Henri Puputti (ViVe)

20.5.2016

Jyväskylän Kiri - Alajärven Ankkurit 0-1 (0-4, 1-1)
Yleisöä: 820.

Tuloskertaus naisten superpesiksestä perjantain ja lauantain osalta.

20.5.2016

Kempeleen Kiri  - Lappeenrannan Pesä Ysit 0-1 (0-2, 1-1)
Yleisöä: 342, ei kunnareita.

Porin Pesäkarhut - Viinijärven Urheilijat 2-0 (4-1, 2-1)
Yleisöä: 832, ei kunnareita.

Rauman Lukko - Jyväskylän Kirittäret 0-2 (1-2, 0-5)
Yleisöä: 827, ei kunnareita.

21.5.2016

Vihdin Pallo - Kajaanin Pallokerho 2-0 (7-0, 1-0).
Yleisöä: 212, ei kunnareita.