Intouduin oikein kunnolla ja nyt sitten kerron ajatuksiani itse tapahtumasta, vaikka en itse Alajärvellä ollut. Tässäpä ajatuksiani nyt itse ottelun järjestämisestä, kun olen yön yli nukkunut.

+ paikkakuntavalinta

Alajärvi on perinteinen ja merkityksellinen pesäpallokunta, siellä tehdään hyvää juniorityötä ja seura on matkalla eteenpäin sekä suunnittelemassa ilmeisesti paluuta myös Superpesikseen. Noususuunnassa oleva  ykköspesispaikkakunta sopii hyvin tähän tarkoitukseen.  Ensi kaudella kunta voisi olla esimerkiksi Hamina.

- tasa-arvo

Erittäin kummallista on, että samana päivänä ei voitu käydä naisten ottelua. Huomioiden sekin seikka etenkin, että ottelu käytiin Etelä-Pohjanmaalla ja naispesis on perinteinen siellä myös. Tälläkin hetkellä maakunnalla on vahva kolmen joukkueen edustus Superpesiksessä.

+ ajankohta

Olen sitä mieltä, että ottelu tulee pelata itse sarjakauden aikana eikä ennen jotain taukoa tyyliin maajoukkuetauko jalkapallossa. Tämä lisää myös katsojan kiinnostusta tapahtumaan, koska tavallinen pesiskatsojakin jää lajista lomalle kuten sarjapelaajatkin. Lisäksi pelaajilla voi olla perheiden ja ystävien kanssa niitä harvoja kertoja kaudessa viettää sarjatauon aikana vähän pitempään yhdessä aikaa. Ehkä pieni parannus voisi olla siirtää ottelu lauantaihin.

- valintaprosessi

Omasta mielestäni valintaprosessissa on se perustavaa laatua oleva ongelma. Mielestäni hienosti median mukaan saanut valintaprosessi itsessään on hyvä, mutta valitsijat voisivat vuorotellen valita yksitellen pelaajia omaan joukkueeseen, tämä lisäisi tunnetta todennäköisesti, mutta myös hieman NHL-henkisen värväystilaisuustapahtuman ote tulisi mukaan.

+/- pelaajien arvostus

Hyvä juttu on ehdottomasti, että molempien joukkueiden parhaat saivat Itä-Länsi –paikat jo suoraan. Tätä kuitenkin kritisoin siltä osin, että olisi paikallaan tietää nämä valinnat tehneet. Voisiko siinä esimerkiksi valinta olla joukkueiden valitsijat? Kumpikin voisi sen tehdä esimerkiksi vastustajasta

Toinen tilastollinen juttu voisi olla, että pelaaja saisi omaan pottiin sarjatilastoihin keräämäänsä lyödyt, tuodut ja kärkilyönnit. Sama tilastouudistus myös muihin kauden aikana pelattuihin arvo-otteluihin eli Mestarit vs. Muu Suomi ja Itä-Länsi.

+ muuta huomioitavaa

Lisäksi entiset Liitto-Lehdistö –veteraanit voivat tulla muistelemaan keskenään käytyjä koitoksia otteluihin, joten tämä on myös keino pitää lajin  liikkeessä kaikenikäisille edelleen yhdessä. Lisäksi ottelu on varmasti sellainen, mikä kiinnostaa junioreja alueella. ”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen”, kirjoitti runoilevana kansanedustajana tunnettu edesmennyt Tommy Tabermann myös. 

Tämä myös voi vuorovaikutusta lisätä nuorten ja esikuvien, entisten esikuvien ja nykyesikuvien välillä. Tietotaito ei ole minkään asiaan eteenpäin viemisessä vuorovaikutuksen keinoin mitenkään pahaksi, varmasti jotain asioita on sellaisia, mitkä lajiin liittyvissä asioissa häviää, tekipä mitä hyvänsä, mutta tämä on yksi tapa vähentää sitä.

+ tapahtuman jatko

Näin ollen olen sitä mieltä, että tämä ottelu puoltaa paikkaansa Suomen suvessa tässä lajissa. Imagollisesti keskustelu ikään kuin lajin maajoukkueen näkevänä on hiukan ristiriitainen. Omasta mielestäni ”B-maajoukkueeksi” mainostettu lehdistön joukkue ei ollut niin pahasti jäljessä vaan paremminkin jaloissa juoksemassa pikkuveljen tavoin eli myös onnistui aika ajoin haastamaan Liiton porukan.  Ensi vuonna siis uudestaan ja sitä seuraavana sekä sen jälkeen ja niin edelleeen.