Sotkamon Jymyn viime vuosien menestystaipaleella on ollut monta tärkeää tekijää. Yksi heistä on perjantaina syntymäpäiviään viettänyt ja joukkueen sisältä on tällä hetkellä lyöntijärjestyksessä numerolla kaksi pelaava Antti Hartikainen. Hänellä on tässä vaiheessa kautta eniten tuotuja juoksuja kainuulaisjoukkueesta.
 
Uransa aikana hän on tähän mennessä saanut kymmenen SM-mitalia miesten Superpesiksessä, kuusi kultaista, kaksi hopeaa ja kaksi pronssimitalia. Supervuoro selvitti miehen rituaaleja otteluiden alla.
 
Miten sinusta tuli etenijä?

- Taisi olla vuosi 2007, kun loukkaantumisen myötä sain paikan nro 1 ja siinäpä nämä vuodet on mennyt, aloittaa Hartikainen.

Miten etenijänä valmistaudut ottelua edeltävänä aikana otteluun?
 
- Katson videolta vastustajan peliä ja sillä perusteella teen ratkaisut lyöntivaihtoehdoista ja tietenkin seuraan lukkarin toimintaa eri tilanteissa, kertoo Hartikainen.
 
Onko eroja siinä, miten valmistaudut koti- tai vierasotteluihin?
 

- Aamuisin suoritan normaalit rutiinit aamutreeneissä: Lämmittely, koordinaatiot ja muutamia avaavia juoksuja. Kotipeleissä käyn vielä salilla aamujumpan jälkeen. Vieraspeleissä käyn mahdollisuuksien mukaan salilla, mutta muuten normaalisti. Rutiineihin on hyvä luottaa, hän jatkaa.
 
Mitä erityishuomioita etenijän tulee huomioida alkulämmittelyn aikana?

- Ei siinä sen kummempaa kuin varmistaa, että on henkisesti ja fyysisesti valmis otteluun. Joskus tarvitsee enemmän vetoja alle, pohtii Hartikainen.

Toisinaan nopeakin etenijä pääsee väärällä kentälle, onko se rytmin kannalta parempi vai jopa haitallinen?

- Sittenhän on voitettu oma tilanne! Ei ole merkitystä, pääseekö väärällä vai ei. Enemmän lukkarin rytmiä voi sotkea, jos päästää keulan väärällä kentälle!


Sotkamon Jymyn Antti Hartikainen
heinäkuussa Kajaanissa pelatun kärkiottelun jälkeen.
Kuva: Harri Holtinkoski

Miten huolehdit ottelun jälkeen paikkojen kunnossapidosta?

- Kotiotteluissa on se etu, että voi paremmin huoltaa kroppaa. Kevyttä juoksua, venyttelyä, jonka jälkeen menen Hiukan laineisiin kellumaan. Seuraavana päivänä on taas valmis harjoittelemaan ja valmistautumaan seuraavaan otteluun, tuumaa Hartikainen.

Mitä ominaisuuksia muuta kuin nopeutta mielestäsi etenijän tehtävä vaatii?

- Vastustajan tunteminen, ennen kaikkea lukkarin. Röyhkeyttä, pelin tunnistaminen eri tilanteissa, huijarin luonteestakaan ei ole haittaa ja osata rytmittää eteneminen, toteaa Hartikainen.

Mitä nuoren juniorin, joka kaavailee etenijän tehtävistä lajissa, tulee mielestäsi huomioida?

-
Seurata maamme pääsarjaa ja siinä parhaita etenijöitä, miten he oman homman hoitavat. Ja totta kai. kokeilla havaitsemiaan juttuja omissa peleissä. Pelaamalla PELIÄ tulee varmasti loistava lopputulos, vain pelaamalla oppii, päättää Hartikainen.