Seitsemäntoista voittoa putkeen on tätä hetkeä Oulun Lipon tarinassa kohti tavoitetta, johon on kirjattu nousu lajin parrasvaloihin eli paluu miesten superpesikseen. Tällä hetkellä Lippo on todella vahvasti kiinni uuden sarjan paikassa ensi kesäksi. Kävin eilen katsomassa ykköspesiksen kärkiottelun.

Ykköspesiksestä tullaan näkemään ensi kaudella varmudella kaksi joukkuetta kesän 2016 superpesiksessä, kun kauden päätteeksi runkosarjan voittaja nousee suoraan superpesikseen. Sijoille 2-5 sijoittuneet pelaavat välierät ja tämän välieräsarjan voittajat pelaavat finaalin, joista voittaja nousee superiin ja ykköspesiksen kolmanneksi paras karsii superin alempien pudotuspelien häviäjän. Näin ollen ensi kesänä nähdään miesten pääsarjatasolla maksimissaan kolme tämän suven ykköspesisseuraa. Runkosarjassa joukkueet pelaavat kaiken kaikkiaan kaksikymmentäneljä otttelua. Ennen tätä sunnuntaita 19.7. sarjatataulukko näyttää tältä:

sarjataulukko.jpg

Tunnetasoltaan vaisu paikallisottelu

Raksilan pesäpallostadionilla pelattiin eilen Oulun Lipon ja Kempeleen Kirin välillä paikallisottelu. Tälle kaudelle joukkueet ovat nyt kohdanneet kolme kertaa ja Lippo on voittanut niistä kaikki eilinen mukaan lukien. Eilen Lippo oli kuskin paikalla vahvasti heti ottelun alusta alkaen. Joukkue piti vierailijan pihdeissä heti avausvuorossaan joukkueen vahvan etukenttäpelin johdolla. Lukkarina toimi jälleen Hannu Huuskonen, siepparina Tapani Piri ja kapteenina ykkösvahdin tontilla Antti Vihtkari, joka myös henkisellä sodankäynnillään jarrutti kempeleläisjoukkuetta. Numerollla yhdeksän pelanneelle Samuli Rannalle kuului lyönnin jälkeen yleisöstä kommentti: "Lisää voimaa, niin se on koppi." Omalla tasoittavallaan kotijoukkueen Matti Korhonen löi 1-0 ja kotiin riensi Saku Hakkarainen.

Toisessa vuoroparissa KeKi sai ensin kakkosrajanäpyillä etupesät täyteen ja Hannu Ikonen kopparin eteen suuntautuneella lyönnillä Jyri Kyllöselle palottoman ajon, joka löi kotiin joukkueen lukkarin Jani Lassilan. Tasoittavalla Lippo meni johtoon jälleen Hakkaraisen tuomana, tällä kertaa Vihkari löi polttolinjan miehille hermopallon. Kolmasvuoro meni KeKiltä vaisusti. Tasoittavalla Lipon Korhonen löi palottomasta ajosta kopparina epävarmoja otteita läpi pelin esittäneen Ikosen edestä jakson päätöslukemiksi 3-1 Hakkaraisen riennettyä kotiin.  Neljännen vuoroparin alussa parasta antia oli epäonnisen sisäpelin pelanneen kakkospolttaja kempeleäisryhmän Juuso Kalmakosken yleisöstä saama kommentti: "Jätkä pelaa elämän kesää." Muuten vieraiden jakson vimeinen vuoro meni merkkivirheiden ja erikoisten vaihtolyöntiyritysten myötä ilman kavennusjuoksuja.

Toisen jakson alussa Lippo ei saanut ensin mitään aikaiseksi. Kempeleen Kiri rakensi sitä vastoin palottoman ajon heti kärjestä. Kyllösen taidokas kakkosrajanäpy hämmensi Lipon etukentän täydellisesti ja Lassila kiiruhti kotiin. Toisessa vuoroparissa Lipon pelaajatkin saivat kuulla yleisön kommentteja. Oman joukkueen kannattaja turhautui Huuskoselle huutaen: "Jotakin parempaa lyöntiä." ja Ilkka Hirvoselle huudettiin "Haukilähdöt", kun mies lähti nollatilanteessa liian myöhään kotipesästä. Kolmannen vuoroparin alussa jakso ratkesi, kun Huuskonen löi keskeltä läpi. Hakkarainen tasoitti lukemiksi 1-1, Piri 2-1 ja Huuskonen itse kunnarin lukemiksi 3-1. Hetkeä myöhemmin tuli tilanne, missä Lipon jokeri ajolähdöstä Aki Toikka kopin lukkarin käsiin, mutta tämä heitti sen jälkeen kakkosvahdin ohi ja kotijoukkueen viuhkavelho Markku Hylkilä komensi pelaajiensa kiertämään kenttää. Tästä kuitenkin tuli neljän juoksun sijasta kolme. Syitä olivat: 1) Lassila oli estänyt Toikkaa ja 2) Harhaheiton myötä kempeleläisten jokeri oli auttanut pallon saannissa ulkopelaajaa. Näin tuomaristo tulkitsi tilanteen sääntöjen mukaan siten kuin tilanne olisi heidän mielestään mennyt. Kolmannen vuoroparin alussa Lippo rakensi palottoman ajon Korhoselle, joka ei nyt onistunut, yhden palon ajosta Piri löi Hakkaraisen kotiin ja kahden palon ajosta Hirvonen jakson päätöslukemiksi 8-1 Vihtkarin. Ottelu näin ollen Lipolle jaksoin 2-0 (3-1, 8-1).

Ottelussa oli paikan päällä huikeat 3111 katsojaa, mutta tunnelma jäi silti valjuksi ennen kaikkia paikallispeliksi ja tunnetasoltaan vaisu sarjan kärkiotteluksi. Yleisöstä ei paljon kuulunut etenkään vierasjoukkueen kannustusta, vaikka kaksikymmentä kilometriä erottaa Oulun ja Kempeleen eikä hirveän paljon kyllä Liponkaan. 

Supervuoro tavoitti 1995 superpesisdebyytin tehneen Hyvinkään Tahkon kasvatin, Lipon nykyisen kapteenin Antti Vihtkarin, jolle kausi on yhdeksäs oululaisjoukkueessa.

Mikä saa aina palaamaan Ouluun pesiksen parin?
- Koti ja työ ovat Oulussa, koen sydämessäni kaksi seuraa: Hyvinkään Tahkon ja Oulun Lipon.

Olet joukkueenun kapteeni, miltä se maistuu?
- Hyvältä, kaksikymmentä vuotta kesti saada kapteenin pesti.

Nyt pelaat ykkösvahtina, tuntuko paikka omalta?
- Kopparina olisin parhaimmillani, mutta nyt mennään joukkuen etu edellä ja tässä pääsee hyvin peliin kiinni sekä vastustajan ihon alle.

Miten itse sytyt näihn paikallispeleihin etelän miehenä?
- Hyvin, olenhan kolmasosan elämästäni täällä asunut.

Tänään joukkueet kohtaavat uudelleen Kempeleessä klo 17 alkaen. Viime sunnuntainakin pelatussa paikallispelissä Kempeleessä oli 2702 katsojaa.