Eri puolilla Suomea on pesäpallolukioita, 2000-luvulla mainetta lajissa saavuttaneita kuntia tarjoaa lajin harrastajille tietä kohti maan huippua. Kaikki kunnat eivät ole pieniä pelkästään, jotka ovat monelle vain pesäpallosta lähinnä tuttuja. Joukkoon mahtuu muiden mukana myös naisten superpesiskunta Turku ja pääkaupunkiseudultakin Vantaa. Supervuoro selvitti koulujen tilannetta Vimpelistä, Siilinjärveltä ja Sotkamosta.

- Lukiokoulutuksella sinällään on kunnassa iso merkitys. Kunnassa ei ole muita toisen asteen oppilaitoksia, kertoo rehtori Marko Timo Vimpelin lukiosta.

- Lukio antaa merkittävän harjoitusten lisän. Lahjakkuudet ovat saaneet lisäharjoittelua kouluaikaan. Toiminta on keskittynyt Siilinjärven Pesiksen omien pelaajien kehittämiseen, toteaa valmentaja Ilmo Litmanen Siilinjärven lukion pesislinjalta. 
 
Pesislukio tukee urheiluelämän ja opintojen yhdistämistä.

-. Jos opiskelijalla on oma suuri halu kehittyä urheilijana lajissaan, niin en näe suurta eroa siinä, että opiskeleeko hän jossain urheilulukiossa tai –akatemiassa tai sitten liikuntapainotteisessa lukiossa. Vimpelissä pesäpallo on esillä jo perusopetuksen puolella, kun siellä tarjotaan valinnaisaineena pesisliikuntaa, jatkaa Timo Vimpelistä.

- Toiminta on ollut lähinnä oman kunnan seuran nuorille. Toimintaa on pyritty levittämään myös Kuopioon. Muutama urheilija on myös tullut Kuopiosta Siilinjärven Lukioon pesiksen vuoksi, jatkaa Litmanen Siilinjärveltä.

Lukiot eivät ole samanlaisia kaikkialla.

- Linjalla opiskelee sekä pesä- että koripallon pelaajia myös muualta kuin Vimpelistä. Sopimuksen mukaisesti linjalla voivat opiskella myös muiden seurojen edustajat ja he voivat harjoitella myös iltaisin Vedon harjoitteluringin mukana. Vimpelin lukiossa opiskelija voi sisällyttää lukion oppimäärään jopa 20 kurssia liikuntaa, lisäksi on tarjolla valmennuskursseja. Meillä voi suorittaa liikuntadiplomin, toteaa Timo.

- Kolmena aamuna viikossa 1,5 tuntia laji- ja tukiharjoitteita sekä valmentajakoulutusta. Lukio tarjoaa myös kursseja ravinto – ja psyykkisen valmennuksen puolelta, sanoo Litmanen Siilinjärveltä.

Millaista yhteistyötä lukionne tekee muiden urheilulajien valmentajien kanssa?

- Palloilulinjan toisena lajina on koripallo. Koripallovalmentajan kanssa tehdään yhteistyötä. Mikäli linjalla opiskelee jonkin muun lajin edustaja, niin hänen valmentajan kanssa tehdään yhteistyötä.  Lisäksi opiskelija voi valita ilmaisutaitolinjalta mm. tanssi- ja koreografiakurssin, todetaan Vimpelistä.

- Toisen valtalajin jalkapallon valmentajan kanssa teemme melko paljon yhteistyötä; yhteisiä harjoituksia (tukiharjoitteet) ja luentoja urheiluvammoista ja ensiavusta, miettii Litmanen.
 
Minkälainen asema pesäpalloilulla on kunnassanne?

- Pesäpallo on urheilulajina ehdoton ykkönen. Vimpelin elää ja näkyy pesäpalloilun mukana, päättää Timo.

- Vahva. Siilinjärvellä on pitkä pesiskulttuuri aina 1930 luvulta saakka. Menestystä on tullun niin miehissä kuin naisissa. Myös junnut ovat tuoneet mitaleita, viimeisin B-poikien hopea 2009. Siilinjärven Pesis pyörittää paljon ihmisiä toiminnassaan. Joukkueita on joka ikäluokissa, joissakin jopa kaksi, lopettaa Litmanen.