Alla kausiennakkoajatuksiani huomenna alkavan miesten superpesiksen osalta joukkue joukkueelta.

Terävin kärki

Viime vuosina ulkokentillä voitonjuhlista toiseen matkannut Sotkamon Jymy on tälle kaudelle lähdettäessä vahvin mestariehdokas, kenties vahvemmin kuin aiemmin. Joukkue pysyi lähes muuttumattomana. Ainoastaan joukkueen kasvateista superlupaus Jere Vikström "joutui" lähtemään Pohjois-Karjalaan, kun kasvattajaseurasta ei löytynyt nuorelle sopivaa haastetta. Samaan suuntaan lähti lukkarivastuuta hakemaan toinen lajilupaus Joni Tervo.

Avainpelaajia: Toni Kohonen, Niko Korhonen, Roope Korhonen ja Immo Rautiainen.

Jymyn haastajaksi tälle kaudelle ykkönen lienee Joensuun Maila. Joukkueessa on menty porras portaalta ylöspäin viime vuosina. Tällä kaudella joukkueessa ajoittain saa näyttöpaikkoja kaiketi entistä enemmän myös tulevaisuuden nimet, mutta tutuilta pelaajilta odotetaan uusia jippoja ja entististä laadukkaampia aiempia tekemisiä. Joukkueelle harmia toi kauden alla moniosaamisen supertähden Lauri Kivisen pitkäaikainen loukkaantuminen.

Avainpelaajia: Tuomas Jussila, Mikko Kemppainen, Juha Niemi ja Mika Väisänen.

Kolmas mitaliryhmä tälle kaudelle saattaa olla JymyJussit Seinäjoelta. Nälkä, uudistuminen ja taistelu ovat avainsanoja, jotka ohjaavat JymyJusseja. Joukkue on selkeästi roolitettu ja maan parhaimpiin lukeutuva pelinjohtaja saa varmasti ryhmästä paljon irti. Se, kestääkö joukkue mahdollisia pitkäaikaispotilaita avauskokoonpanosta, on arvoitus.

Avainpelaajia: Ilari Siutla, Jukka-Pekka Vainionpää, Mikko Vainionpää ja Ville Viita.

Vimpelin Veto on viime kausina saalistanut hopeaa useita kertoja. Nyt joukkue on hieman muuttunut, mutta seuran luottopelaajat jatkavat entiseen tapaan ryhmässä. Tärkeissä rooleissa olevat muutokset ulkopelissä voivat kuitenkin olla vimpeliläisille liian suuria tälle kaudelle. Parhaimmillaan tulos voi olla hengen päälle saatua huikea. Nuorilta vaaditaan Saarikentällä nyt harppausta, jos joukkue aikoo pysyä mitalikannassa.

Avainpelaajia: Sami Haapakoski, Mikko Kanala, Severi Lassila ja Henri Puputti.

Ei kenties vielä mitaleilla

Kiteen Pallo-90 on ryhmänä arvoitus. Vahvoja ja värikkäitä pelaajia on joukkueessa useita, joista moni taistelee tänäkin vuonna arvo-ottelupaikasta miesten ottelussa. Uudistunut on seurassa eniten pelinjohto. Kiteeläisyleisö arvostaa paljon joukkueensa suorituksia eikä ole pahin selkään puukottaja, joten joukkue saa varmasti vahvan tuen katsomosta ja se kantaa tällä kaudella uudistuneen askeleen taas lähemmäksi kärkeä.

Avainpelaajia: Toni Laakso, Ville Posti Simo Rahunen ja Jere Vikström.

Etelä-Suomen joukkueista Kouvolan Pallonlyöjät ovat uudistuneet niin pelinjohto- kuin pelaajapuolella. Jos pelinjohtaja Eero Pitkänen saa valmennusryhmänsä kanssa luotettavan ja kauden ajaksi lähes tulkoon muuttumattoman kokoonpanon jo toukokuussa, mahdollisuudet jopa mitaleileille paranevat oleellisesti. Liian suuria muutoksia Kopla ei kaiketi kestä, vaikka joukkueessa on kokemusta rutkasti enemmän kuin viime vuonna. 

Avainpelaajia: Pasi Kokkonen, Matti Latvala, Matias Rinta-aho ja Joni Rytkönen.

Hyvinkään Tahko pelasi viime kauden pronssiottelut taistellen, mutta kaatuen. Joukkue on paperilla ehkä heikompi kuin viime kaudella, kun Petri Kulmala lähti Satakuntaan ja Kimmo Carlson Keski-Suomeen. Nyt odotetaan nuorilta todella isoja harppauksia, jos joukkue haluaa mitaleista taistella syyskuun koitoksisa. Mahdollisuudet siihen on olemassa.

Avainpelaajia: Juha Korhonen, Juha Puhtimäki, Teemu Nikkanen ja Lauri Vierimaa.

Viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni

Pattijoen Urheilijat elää ratkaisevaa kautta kenties jopa tulevaisuutta ajatellen. Ns. Vanhasta kaartista on enää jäljellä kolme tähteä Timo Kallio, Jussi Kemilä ja Topi Kosonen. Nämä samat herrat ovat tässä ennakossa kohta uudestaan esillä. Seuraikoni ja joukkueen tunnetuin pelaaja Pertti Mäkelä on pois. Mitä tästä seuraa? On arvoitus, oma veikkaukseni on alamäki, vaikka lajianalyytiko Antti Tokkari kirjoitti Urheilulehdessä jo vuoden 2009 lopulla, että kyseisessä nimessä on seuran ryhmähengen mätäpaise. Missä määrin kyseisellä jutulla on painoarvoa enää, se nähdään nyt.

Avainpelaajia: Timo Kallio, Jussi Kemilä, Antti Korhonen ja Topi Kosonen.

Jyväskylän Kirissä puhaltavat raikkaat tuulet. Perinteitä uhkuva joukkue on vahvistunut tälle kaudelle. Kaiken sattuessa jo alkukaudesta nappiin tämä oma arvioni on pahasti alamitoitettu. Ryhmä on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta sekä intoa ja osaamista. Kokeneet pelaajat ovat lisäksi hengenluojia olleet aiemmissa joukkueissa, joten henkinen puolikin joukkueesta haisee Hippoksella illasta toiseen kotikatsomon kannattajien iloksi. Suurin toive ryhmällä onkin, että jyväskyläläiset löytävät katsomoonkin taas vähitellen.

Avainpelaajia: Perttu Hautala, Jaakko Heikkinen, Hannu Kiukkonen ja  Jukka Latvala.

Mahdollisesti vaikean kauden äärellä

Alajärven Ankkureissa vaaditaan työtä valmennusportaasta käsin.  Joukkueen lista ei ole läheskään yhtä nimekäs kuin ryhmän supertähti Aki Orava on suulas. Ajoittain joukkue esittää hyviä otteita ja on superpesiskausillaan napannut voiton myös Sotkamon Jymyltä. Tältä kaudelta odotetaan silti tasaisuutta niin yksittäisen pelin sisällä kuin eri otteluiden välilläkin. 

Avainpelaajia: Kari Kellokoski, Janne Kivipelto, Aki Orava ja Petrus Puputti.

Koskenkorvan Urheilijoissa on paljon enemmän kuin hyvin, mutta lukkarikysymys on suurelle yleisölle loukkaantumismurheiden takia kauden avauskierroksen aattona enemmän avoin kuin joukkueelle itselleen. Joukkue kohtaa avauksessa juuri edellä esitellyn ryhmän. Voittaja saa intoa päälle, mutta toisenkaan ryhmän ei pidä tästä lannistua vaan jatkaa eteenpäin.

Avainpelaajia: Jere Dahlström, Jouni Koskela Juuso Myllyniemi ja Tuomas Tuohisaari.

Kankaanpään Mailan tilanne miesten puolella on yhtä kutkuttava kuin saman seuran naisten. Hyvä alku innostaa molempia joukkueita eteenpäin, mutta vaikeudet voivat vaikuttaa kumpaankiin ryhmään. Joukkue nappasi mielenkiintoisia nimiä omista kasvateista pääasiasassa koostuvaan ryhmäänsä. Nimet voivat olla suurelle yleisölle tuttuja Pohjois-Satakunnan ulkopuolella jo ennen juhannusta. Potentiaalia jengistä kuitenkin löytyy.

Avainpelaajia: Lauri Kaartokallio, Petri Kulmala, Ville-Veikko Olli ja Henri Pulkkinen.

Miesten superpesiksen avausottelut 
Su 10.5.
Vimpeli-Seinäjoki 13.00
Koskenkorva-Alajärvi 15.00
Joensuu-Hyvinkää 15.00
Kankaanpää-Kitee 15.00
Kouvola-Sotkamo 15.00

Ti 12.5.
Jyväskylä-Raahe 18.00