Raumalla viikonloppuna käydyssä naisten turnauksessa mestaruus ratkesi lopulta yhdellä juoksulla. Finaalissa kohtasivat viime syksyltä tuttu finaalipari: Porin Pesäkarhut ja Jyväskylän Kirittäret. Tilastojen valossa finaalin ja pelaajien kovaa tasoa kuvastaa molempien joukkueiden numerot 4 ja 5. Tappion kärsineen Kirittärien paidassa näitä numeroita kantaneet, kokeneet Kaisa Salmela ja Niina Rinkinen molemmat takoivat seitsemän kärkilyöntiä seitsemästä yrityksestä. Pesäkarhujen vastaavat luvut jäivät pienemmiksi, mutta Carita Toiviaisen rooli nelosena on monipuolisempi Porissa kuin Salmelan. Harvinaista, että juuri nelospaidassa lyövä Toiviainen tuo kaksi juoksua, mutta Hanna Hirvikoski viitosena kotiutti finaalissa neljä kertaa. Vakuuttava suoritus kaiken kaikkiaan, kuutonen hihassa pelannut Veera Svansjö löi vielä kaksi. Ottelu päättyi lopulta jaksoin 1-0 (6-5, 1-1).

Jos finaalissa kärkilyöntiprosentit olivat huikeita päävastuussa olevilla, pronssiottelussa vastaavat tilastot ovat karmeaa katsottavaa. Sisäpeliä tuijottavat tilastot puhuvat Rauman Lukon ja Lapuan Virkiän ottelusta sen, että molemmat pelasivat alle 40 %:n tehoin. Toisaalta ottelun tulos, Virkiälle voitto jaksoin 2-0 (1-0, 1-0) kertoo hyvin pitäneestä ulkopelistä ja näin ollen pronssipelissä molemmat voivat olla myös ulkopeliin tyytyväisiä.  Sijoista 5-6 jaksettiin Lappeenrannan Pesä-Ysit ja Ylihärmän Pesis-Junkkarit taistelivat loppuun asti eli kotiutuskisassa ratkaisun nähneessä ottelussa nähtiin vapaataipaleita, harhaheiton turvin tehtyä juoksua ja kaiken kaikkiaan yhdeksäntoista juoksua. Ylihärmä voitti ottelun 2-1 (3-2, 5-6, 2-1) eli Raumalla turnausyleisö näki viikonloppuna pesäpallosta ainakin kaiken mahdollisen. Naisten pelit ovat näin kovia, iloisia ja värikkäitä tapahtumia, niin nytkin siis. Mainittakoon turnauksesta sekin, että vain kolme ottelua päättyi lukemin 2-0, joten tämä lupaa jännittäviä otteluita eri puolilla Suomen pitkin kaunista suvea.

Miesten turnauksessa Joensuussa 2-0 voittoja nähtiin yhdeksässä ottelussa yhtä monta kuin naisten. Viime vuonna ympäri vuoden pesäpalloyleisöä hurmannut Vimpelin Veto pääsi tänäkin vuonna finaaliin. Vastustajana oli viime vuosien ulkopelien ennätyksellistä mitaliputkea tavoitteleva Sotkamon Jymy.  Kainuun kultajunaksi kutsuttu Jymy rakensi vahvasti tilanteita, kärkikaksikko Antti Hartikainen ja Aki Orava pelasivat sadan prosentin lyöntipelin. Vimpelin vastaava kaksikko Tuomo Lönnmark ja Ville Hotakainen ylitti viidenkymmenen prosentin tehot, mutta se ei riittänyt. Kolmosena pelanneiden ero oli jo huikea: Toni Kohonen Sotkamon Jymy 71 % ja Antti Kuusisto 22 %. Nelonen hihassa, Jani Komulainen SoJyssä 62 % ja ViVen Hannu Huuskonen 0 %. Tilastot ovat karuja, mutta jotain ne kertovat.  Ottelu päättyi lukemin 2-1 (2-1, 2-3, 2-1).

Pronssiottelussa Koskenkorvan Urheilijat koulutti Kouvolan Pallonlyöjiä lukemin 1-0 (6-1, 2-2). Koskenkorvalta aikanaan KPL:n paitaan siirtyneiden Latvaloiden poissaoloilla ei ensimmäinen jakso pelkästään selity. Jos naiset järjestivät lajille näytösjuhlaa värikkäiden otteluiden kera, samaa nähtiin miesten peleissä myös. Isäntäjoukkue Joensuun Maila voitti aamun ensimmäisessä ottelussa Jyväskylän Kirin lukemin 2-1 (9-4, 1-2, 3-2).  Näin ollen kotijoukkue sijoittui viidenneksi ja perinteinen Kiri kuudenneksi.  Harmillista, että hallipelit eivät niin vedä yleisöä, mutta jotain suuntaviivoja ne kertoo siitä, missä mennään. Lisäksi pelaajien arvostus on halliotteluihin eri lähteistä saatujen tietojen mukaan myös parantunut.

Tarkempi tuloskertaus tulee lopputurnaus viikonlopulta vielä lähipäivinä tänne: Pysykää siis kanavalla.