Naisten ja miesten osalta superpesisten runkosarjat ovat pian ohi, on aika suunnata hetkeksi katse menneisiin ja pohtia, mitä on tapahtunut toukokuun alun jälkeen.

Naisten superpesiksessä Porin Pesäkarhujen ylivoima on ollut hämmentävää, reilu kaksi päästettyä juoksua ottelua kohti kertoo oikein tehdystä työstä. Uhkana pudotuspeleissä samanlaiseen hurmaan voi etsiä ainoastaan joukkueen sisältä. Kakkossija mennee kaiketi Jyväskylän Kirittärille. Lappeenrannan Pesä-Ysit lienevät kolmas. Viimeinen kotietupaikka on kahden etelä-pohjalaisen joukkueen taistelussa: Lapuan Virkiä ja Peto-Jussit Seinäjoelta. Joukkueet tulevat kohtaamaan toistensa heti puolivälierissä, joten kamppailu jatkuu joukkueiden osalta värikkäänä taistelussa kohti mitalipelejä joka tapauksessa.

Turku-Pesis on viimeisen viikon alkaessa sarjan kuudes. Oma tietämykseni ei riitä kertomaan, onko Turussa aiemmin naispesiksessä nautittu pudotuspeleistä? Länsirannikon kolmas joukkue Rauman Fera on ollut ennenkin ja nyt onnistuessaan voi yllättääkin puolivälierissä, ellei vastustaja ole Pesäkarhut, joita kohtaan saattaa isosisko/pikkusisko -asetelma vielä häiritä. Itä-Suomen perinteikkäät joukkueet Siilinjärven Pesis ja Viinijärven Urheilijat taistelevat viimeisestä paikasta kaiketi. Ylihärmän Pesä-Junkkareillakin on mahdollisuus, mutta savolaisen SiiPen otteluohjelma on kolmikosta selvästi helpoin.

Naisten peräpäätä sarjassa pitävät Jyväskylän Valo ja Oulun Lipottaret. Sarjajärjestelmä on sellainen putoamisen osalta, että nämä runkosarjan viimeinen pelaa pudotuspelit yhdeksättä vastaan. Viimeistä edellinen pelaa kymmenettä vastaan. Tämän jälkeen hävinneet pelaavat omat pudotuspelit, häviäjän tipahtaessa ykköspesikseen. Ennakkoon ajateltuna nämä kaksi joukkuetta pelaavat tuon ”kuoleman ottelun”.

Miesten puolella sarjataulukossa ei ole juuri yllätyksiä, ehkä Jyväskylän Kirin lopun nousu taistelemaan viimeisestä pudotuspelipaikasta on sellainen ja samoin Joensuun Mailan koko kauden kestänyt alavire.

Kärkikolmikko on odotettu: Kouvolan Pallonlyöjät ja Vimpelin Veto, höystettynä viime kauden mestarilla Sotkamon Jymyllä. Ensin mainitut ovat haalimalla kerättyjä tähtisikermiä, jotka on rakennettu menestystä hakien. Sotkamon Jymyn pitkäjännitteinen tekeminen sitä vastoin poikii taas hyvää loppukautta.

Oulun Lipon ja Pattijoen Urheilijoiden taistelu viimeisestä kotietujoukkueesta jatkuu, hyvin teoreettinen mahdollisuus kotietuun on vielä myös Hyvinkään Tahkolla, joten mahdollinen Lipon ja PattUn kohtaaminen puolivälierissä olisi todellinen herkkupala Pohjois-Pohjanmaan herruudesta.

Kiteen Pallo-90:n mahtuminen pudotuspeleihin ei yllätä, vaikka kokenut Sami Partanen siirtyi Kouvolaan ja lajiguru Pasi Pirinen lopetti. Aiemmin mainitsemani Kiri taistelee siis viimeisestä pudotuspelipaikasta Koskenkorvan Urheilijoiden kanssa. Kumpi paikan lopulta saa? Sen osalta ollaan viisaapia torstai-iltana. Viime pelien ollessa kuin pudotuspelejä voi näkyä puolivälierässä väsymyksenä tai sitten innostavana tekijänä, joten runkosarjan ykkössijan varmistanut Kouvolan Pallonlyöjät ei välttämättä helppoa vastusta saa.

Nurmon Jymykin taisteli vielä hetki sitten pudotuspelipaikasta, mutta kokemattomuus taisi olla se, mihin joukkueen taistelutahto lopulta hiipui.Tiukoissa otteluissa tärkeät jaksojen menettämiset runkosarjan osalta oli Nurmon syvälle syksyyn jäävä haava. Perinteisen lajipaikkakunnan, sarjanousijan Ulvilan Pesä-Veikkojen heikkous oli ennakoitavissa, mutta ei ehkä näin heikkona.