Pesäpallo on vaihderikas laji, monenlaista kokemusta, tunnetta ja mieltymystä saa kokea etenkin, kun viettää aikoja lajia pitkään. Mielestäni tämä on yksi lajin rikkauksia ja sellaisia elementtejä, joita tulisi teroittaa junioreille. Lisäksi olisi syytä huomioida se, että erehtymisiä sattuu niin huipputasolla kuin junioripuolellakin ja niistä ei pitäisi niin paljon hernettä nenäänsä vetää vaan ottaa jokainen oppimisprosessina. Toiset kommellukset jäävät mieleen vahvemmin kuin toiset ja huumoriltakaan näin ollen ei voi välttyä, mutta sattuu kentällä tilanteita, mitkä eivät välttämättä niin naurata.


Kuva päivälleen neljä vuotta vanhasta ottelusta, jossa monivuotinen taistelupari:
etenijänä Sotkamon Jymyn Antti Hartikainen ja ykkösvahtina silloin Oulun
Lipossa Antti Vihtkari
, joka nyttemin pelaa Kankaanpään Mailassa.

Tätä kirjoittaessa sunnuntain kierros pesäpalloilun suhteen on käynnissä, kokemukseni tänään eivät ole katsomosta, mutta verkon kautta voi seurata lajin erilaisia tapahtumia. Hyvinkään Tahko on monta vuotta ollut tunnettu siitä, kuinka avaran kentän ansiosta he takovat omalla kentällä juoksujaan vierasjoukkueen arkun naulaamiseksi. Tänään on hetki sitten päättynyt ensimmäinen jakso Nurmon Jymyä vastaan. Ennakkoasetelma on ollut otteluun se, että Tahko on sijoittunut sarjassa kuudenneksi ja vierailija Etelä-Pohjanmaalta on kolmessa pisteessä sarjan viimeinen. Uudenmaan joukkue on yllättäen hävinnyt avausjakson lukemin 3-7. Tahkon vahvalyöntinen Olli Lehtola teki ottelussa avausjuoksun 1-0, mutta myöhemmin jaksolla on kotijoukkue antanut nurmolaisille peräti kolme juoksua harhaheitolla ja kerran väärällä.



Jani Komulainen Sotkamon Jymystä tinttaa palloa ja lukkarina Oulun Lipon
paidassa nyttemin Joensuun Mailassa vaikuttava Mika Väisänen.

Muuten tällä kaudella lajissa harmaita hiuksia katsojilleen mutta väriä lehtimiesten kyniin on kaiketi alkukaudesta eniten tarjonnut Kiteen Pallo-90 kohdatessaan paikallisvastustajana Joensuun Mailan. Avausjaksolla hyvästä vaihtopelistä vuosien saatossa tutuksi tullut kotijoukkue esitti ottelussa synkän avausjakson. Kuusi kärkilyöntiä ja vaivaiset kaksi kakkostilannetta kertovat koko kuvan. Synkkyyttä laulumaiden tv-ottelusta ei himmentänyt aurinkoinen ilma ja yli kahdenkymmenen asteen lämpötila, mutta kovin suurta valoa ei tullut toisenkaan jakson alkuun. Puolenkymmentä lyöjää ja vieras oli tehnyt tarvittavan määrän paloja.

Kolmas ottelu, jonka nostan esille tarinoineen, pelattiin täällä torstaina Kouvolassa. Itse arvoin sitä, lähdenkö katsomaan helatorstaina ottelua vai katsonko liiton sponsorin järjestämän ottelun netistä. Nettiottelu Sotkamon Jymyn ja Pattijoen Urheilijoiden välillä oli valinta, kun Kouvolassa KSS areenalla toisista ottivat mittaa Kouvolan Pallonlyöjät ja Koskenkorvan Urheilijat. Annosmitalla oli tarjottu vähintään joukkueellisen verran etenkin lautasen äärellä tapahtumia. Kohua oli eniten herättänyt tilanteet, kun syöttötuomarin koskemattomuutta oli koeteltu. Tämä oli tapahtunut kymenlaaksolaisjoukkueen toimesta lyöjäjokeri Sami Joukainen ja siepparin Mika-Matti Ojalan osalta. Ottelussa itsessään ei vihelletty herroille (jos tällaista nimitystä enää epäurheilijamaisen käytöksen jälkeen voi käyttää) minkäänlaista tuomiota, mutta myöhemmin saivat ottelun pelikiellon mieheen, jotka ovat juuri nyt olevan pelin aikana voimassa. Erikoiseksi asian tekee se, että tiedottamisen suhteen kotijoukkueen voitosta huolimatta seuran sivuilla ei ole ottelusta raporttia ainakaan tässä vaiheessa vielä. Vierasjoukkueen liveseuranta sivustolla kertoo tällaista: ” Tilanteessa kaksi Kpl:n pelaajaa rikkoivat syöttötuomari Hietasen koskemattomuutta varsin selvästi. Tästä tilanteesta ei kuitenkaan tullut sääntöjen mukaisia rangaistuksia tuomarien saamattoman toiminnan vuoksi.”

Jutun kirjoittamisen hetkellä ottelut ovat tältä päivältä osin vasta ensimmäisen ottelun suhteen eli Vimpelin Veto on voittanut Kiteen Pallo-90:n 2-0 (3-1, 10-4).

Kuvat päivälleen neljän vuoden takaisesta ottelusta, jossa myös oli erilaisia hassuja sattumuksia, jossa olin itsekin paikalla. Sotkamon Jymyn sivujen raportti historian havinan nimissä alla olevassa linkissä: