Viime vuoden tammikuussa pesäpalloliiton johtokunnan tekemä päätös kieltää energiajuomat on ollut onnistunut. Alle kuusitoistavuotiaille suunnattu päätös kohtasi muun muassa neljällä valtakunnallisella leirillä viime kesänä lähes 5300 pesäpalloa harrastavaa lasta. Kenenkään ei havaittu rikkoneen tätä kieltoa.

­- Sama periaate on maakunnissa ja seurojen omassa toiminnassa, kertoo pesäpalloliiton nuorisopäällikö Jari Malinen.

Vaikutukset haitallisilla aineilla on juuri kouluikäisille.

- Erityisesti energiajuomien sisältämä kofeiini on todettu haitalliseksi lapsille ja nuorille. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapsilla kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele energiajuomia alle 15-vuotiaille, muistuttaa Malinen.

Haitat eivät jää suinkaan tuohon. Energiajuomien sisällössä ei ole aineksia, jota nuorisomme tarvitsisi.

- Sen sijaan korkea kofeiinipitoisuus voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta ja nukkumisvaikeuksia. Lisäksi ongelmana ovat hampaiden kiillevauriot ja pidentynyt happohyökkäys, jatkaa Malinen.

Pesäpalloliitossa korostetaan, että urheilujärjestöillä on tärkeä kasvatuksellinen tehtävä.

- Napostelukulttuurin, makeisten, pikaruoan, lisäaineiden ja keinotekoisten piristävien ainesosien yleistyttyä haluamme ohjata nuoria takaisin terveellisten elämäntapojen piiriin. Nuorena tehdyt valinnat kantavat pitkälle aikuisikään saakka, päättää Malinen.

Energiajuomat sisältävät pääasiassa värjättyä ja hapetettua vettä, kofeiinia, tauriinia sekä vaihtelevasti vitamiineja, guaranaa ja ginseniä.
 
Pohdin viime keväällä tässä blogissa yleisesti päihteitä, esikuvia ja energiajuomaa asiaa blogissani. Se kirjoitus löytyy täältä.