Naisten tulokset tähän ensi alkuun, sitten miesten ensimmäisestä välierästä laajempi raportti.

Jyväskylän Kirittäret - Porin Pesäkarhut 1-2 (0-3, 3-0, 1-0)

Palkitut
Jyväskylän Kirittäret
I Tiina Tolonen
II Virpi Hukka

Porin Pesäkarhut 
I Carita Toiviainen
II Eveliina Kesti

Yleisöä: 667, kolmostilanteet 13-9.

Lapuan Virkiä - Rauman Lukko 2-0 (6-2, 3-1)

Palkitut
Lapuan Virkiä
I Janette Lepistö
II Emmi Liikala

Rauman Lukko
I Miia Karppanen
II Mirka Rintamäki

Yleisöä 636, kolmostilanteet 15-88.

Ja sitten Mehtimäen pesäpalloareenan tapahtumiin Joensuuhun.

Miesten puolella alkoi tänään välieräsarja Joensuun Mailan ja Sotkamon Jymyn välillä. Paljon puhetta ja parran pärinää on aiheuttanut eri puolilla Itä-Suomea kainuulaisten pelinjohtajien rooli ottelua koskien. Kyseessä on näet Sotkamon pesäpalloprofessorin, Joensuun Mailan viuhkavelho Janne Vuorisen ja toistaiseksi pelinjohtajana vielä paljon nimettömämpi, mutta kovien ratkaisujen playoffpelaajan takavuosilta eli Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhosen kohtaaminen. 

Avausjakso, 1. vuoropari

Ensimmäisessä ulkovuorossa Sotkamon Jymy onnistui hyvin tukahduttamaan kotijoukkueen ykköskärjen. Kakkoskärjestä aloitti jokerina Lauri Kivinen, joka onnistui juoksemaan ensimmäisen kolmostilanteen yhdellä palolla. Hetkeä myöhemmin joensuulaisilla oli ajolähtö yhdellä palolla Juha Niemelle. Kolmosella Kivinen, kakkosella Henri Litmanen ja ykkösellä Samu-Kalle Varonen. Ensimmäiset kaksi lyöntiä laittomaksi ja viimeinen keskipomppuna Immo Rautiaisen käsiin, joka poltti Kivisen kotipesään. Ajolähtö jatkui Teemu Juntuselle ja viimeinen palo Veikko Vartiaisen käsiin, joka myös heitti pallon kotipesään ennen etenijän saapumista.

Tasoittavalla Joensuun Mailan lukkari onnistui samoin vaikeuttamaan kainuulaisten ykköskärjen toimintaa ja ensimmäinen ykköselle onnistunut etenijä oli Toni Kohonen, jota ei juoksutettu kuin haavoitettuna kakkkospesälle saakka. Seuraavan kerran ykköspesän turvallisesti tavoitti Veikko Vartiainen. Hänenkään taival ei kakkoselle kantanut joensuulaisten tiiviin ulkopelin käsittelyssä vaan Jani Komulaisen vaihtoyritystä seurasi vuoronvaihto.

2. vuoropari

Joensuun Maila rakensi ykköskärjellä palottoman ajolähdön, kun Jonne Kemppainen pääsi kolmoselle, Tuomas Jussila kakkoselle ja Kivinen ykköselle. Tohmajärven Pompun kasvatti Aleksi Rautiaisen kumura sivalsi jakson ensimmäisen juoksun Kemppaisen tuomana. Kakkoskärjellä joukkue rakensi etupesät täyteen lyöjämaestro Niemelle. 
Jymyn vastaus omassa vuorossaan oli paloton ajolähtö Jani Komulaiselle, kun Niilo Piiponniemi oli kolmosella, kakkosella Niko Korhonen ja ykkösellä Antti Hartikainen. Komulaisen lyönnin seurauksena kuitenkin pallo Litmaselle ja palo kotiin. Hetkeä myöhemmin ajolähdöstä Roope Korhosen läpilyönti kakkoskulmasta Ville Ikosen yli toi kaksi juoksua, kun kotiin saapuivat Hartikaisen ja Komulaisen. Hetkeä myöhemmin Kosti Rautiainen löi myös takarajasta läpi ja kotiin tuli Kohonen.

3. vuoropari

Joensuulaisryhmä rakensi jälleen ajolähtöä ykköskärjellä, tuloksen sijasta joukkue neljällä lyöjällä sai tällä kertaa aikaan kolme paloa. Jymyn tasoittavalla Kohonen rakensi ajolähdön yhdellä palolla, Hartikainen kolmosella, Komulainen kakkosella ja Kohonen ykkösellä. Jokeriosastolta tämän jälkeen lyömään tuli Roope Korhonen. Siihen hyytyi Jymyn kolmas vuoropari, joten molemmat joukkueet olivat 3:nnen vp:n osalta lyöntiratkaisuneen kipsissä.

4. vuoropari

Joensuun Maila rakensi ajolähdön yhdellä palolla, Varonen pääsi kolmoselle, kakkosella Litmanen ja ykkösellä Ikonen. Niemen ratkaisut: 2-3 kavennusjuoksu Varosen tuomana, palo ja koppi. Ykköskärjestä Jouni Itävalo eteni pystymailalla kärkeen, Kemppaisista Jonnen kierrenäpy ykkösrajaan toi onnistuneen vaihdon ja pystymailalyönnillä etupesät täyteen. Viimeisenä lyöjänä Jussilan ensimmäinen lyönti keskelle kenttää ja Itävalo kolmoselle, lisää onnistuneita suorituksia playoff-pelien tämän hetken kuumin mies ei kuitenkaan saanut ja jakso vieraille.

Toinen jakso, avausvuoro

Jymyn ykköskärki yski edelleen, seitsemän lyöjää sisältäen kaksi jokeria ja vuoronvaihto. Vielä takkuisemmin alkoi toinen jakso kotijoukkueella, kolme paloa yhtä monella lyöjällä.

2. vuoropari

Sotkamon Jymyn numerot Immo Rautiainen kuutosena ja Vartiainen numerolla kahdeksan löivät pallot taivaalle, 7 eli Onni Määttä ja 9 Janne Hyvönen väliin. Niilo Piiponniemi onnistuttiin saattelemaan kärjestä kolmoselle saakka ilman paloja. Yhden palon myötä 1-3 tilanne, kun Toni Kohonen eteni ykköselle, mutta Kosti Rautiaisen sivallus toi kakkospalon. Komulaisen Janin lyönnillä Piiponniemi kotiin lukemiksi 0-1, viimeisenä lyöjänä Roope Korhonen ei kuitenkaan saanut vuoroa jatkumaan. Joensuun Maila sai omassa sisävuorossaan Varosen kolmoselle, mutta takapalot aiheuttivat vuoronvaihdon.

3. vuoropari

Jymyltä ensimmäinen virke samalla lailla kuin edellisessä vuorossakin. Piiponniemi jälleen ykköselle, tällä kertaa pystymailalla. Niko Korhonen juoksutti omalla pomppulyönnillä Piiponniemen kakkoselle. Hetkeä myöhemmin Nikosta haava, mutta Topi Korhonen pystymailalla ykköselle. Piiponniemestä palo kolmoselle kuitenkin hetkeä myöhemmin, mutta pieni tovin tämän jälkeen Korhosen Topi nuorena virtuoosina kolmoselle, Hartikainen kakkoselle ja Komulainen ykköselle. Ajolähtöä saapui purkamaan Kohonen, joka juoksutti Jymyn kuopuksen kotipesän turviin lukemiksi 0-2. Kahdella palolla viimeisenä lyöjänä oli Kosti Rautiainen, kun Komulaisen Jani oli kolmosella, mutta takalaiton johti vuoronvaihtoon.

Joensuun Maila pääsi aloittamaan käytännössä numerolla yksi, kun 9 eli Ikonen voitiin jättää väliin, mutta Itävalo paloi. Takkuisana jatkui karjalaislauman taival, kun toinen palo tuli jo kärjestä Rautiaisen lyöntivuorolla ja kolmas palo numerolta viisi.

4. vuoropari

Tällä kertaa Immo Rautiainen numerolla kuusi vapaalla kentälle, mutta Määtän Onni löi pallon ilmaan ja Vartiainen myös, joten ykköskärkeen Jymy jälleen ja Piiponniemi ykköselle. Pomppu(pommi)kone-Korhonen (Niko) jatkoi vakuuttavia otteita siirtäen Piiponniemen kakkoselle, Topi Korhonen seuraavana sitä vastoin jälleen pystymailalyönnillä Ikosen eteen ja itse ykköselle. Hartikaisen matalammalla pompulla Piiponniemi kolmoselle. Palottoman ajolähdön aikalisän jälkeen tuli lyömään Komulainen, kun Piiponniemi kolmosella, Korhosista Topi kakkoselle ja ykkösellä Hartikainen, mutta ensimmäisellä lyönnillä palo ja onnistuneet takapesien vaihdot. Hetkeä myöhemmin Kohoselle ajolähtö, edelliset täydentäen Komulainen ykköselle. Palot tällä kertaa olivat kokeneen lajigurun tuloksena sekä siirtyminen ulkovuoroon..

Kakkoskärjestä aloittanut Varonen aloitti lyönnit ja nuori mies omalla lyönnillään suoraan kakkoselle. Seuraaaksi löi Mikko Kemppainen itsensä ykköselle. Varonen Litmasen onnistuneella lyönnillä kolmoselle. Litmasen nöyrä ilmaan nosto ja etupesille ei täydennystä tullut. Ikonen numerolla kahdeksan onnistuu lyömään itsensä ykköselle. Juntunen numerolla yhdeksän jälleen haavoittaa itsensä ja Ikosen. Itävalon  pystymailalyönti numerolla 1 onnistuu ja mies ykköselle. Kemppaisen Jonne lyö tuppinäpin, jonka Kohonen hakee liian aikaisin ja vapaataipaleella ajolähtö JoMa:lle ilman paloja: Kuumaan tilanteeseen Vuorisen aikalisä. Mailan varteen saapui viime vuosien kovin superpesispelote Niemi. Viimeisellä lyönnillä onnistunut pussinpohjalyönti ja Varonen kotiin. Jussilalle ajolähtö: Itävalo kolmoselle, Kemppainen kakkoselle ja Niemi ykköselle. Yksi palo lisää. Hetkeä myöhemmin Lauri Kivinen lyö Jonne Kemppaisen kotiin lukemiksi 2-2. Varonen lyö ilmaan, samoin Mikko Kemppainen. Ikonen pääsee väärällä kentälle, Juntunen onnistuu kopissa ja Joensuun Mailalle jälleen ykköskärki yrittämään jaksovoittoa. Itävalo haavoittuu, Jonne Kemppainen haavoittuu myös, viimeistä edellisenä lyöjänä playoffien kuumin mies Tuomas Jussila haavoittuu myös. Viimeisenä lyöjänä Aleksi Rautiaiselta vaaditaan kunnaria - ensimmäinen Vartiaiselle, toinen laittomaksi ja kolmas ei onnistu.

Ensimmäinen välierä näin Jymylle jaksoin 0-1 (2-3, 2-2) ja voitot 1-0. Kolmostilanteet 9-13, yleisöä 1847.

Palkitut 

Joensuun Maila
I Jonne Kemppainen
II Mikko Kemppainen

Sotkamon Jymy
I Toni Kohonen
II Roope Korhonen