Sunnuntaina alkavat miesten superpesiksen pudotuspelit. Kahdeksan parhaan joukkoon selvisivät runkosarjassa tällä kaudella Kouvolan Pallonlyöjät, Vimpelin Veto, Sotkamon Jymy, Oulun Lippo, Hyvinkään Tahko, Pattijoen Urheilijat, Koskenkorvan Urheilijat ja Kiteen Pallo-90. Ennakkoon pareissa on jo sellaisia elementtejä, jotka on syytä tarkastella.

Runkosarjan ykkönen KPL kohtaa KiPa-90:n, kakkonen Vimpelin Veto kohtaa Etelä-Pohjanmaan paikallispelissä Koskenkorvan Urheilijat. Sotkamon Jymyn vastustaja Pattijoen Urheilijat eivät jätä kylmäksi kotijoukkueen faneja ja samaa voi sanoa myös kainuulaisten suhteesta raahelaisyleisöön. Viimeisessä parissa pelaavat Oulun Lippo ja Hyvinkään Tahko, tässä parissa pelinjohtajina ovat 1990-luvun sotkamolaiset etenijägurut eli Janne Vuorinen Lipossa ja Sami Sirviö Tahkossa.

Lyöjätilaston runkosarjassa vei KPL:n jokeripaitaa kantava Sami Joukainen, kolmantena Kiteen jokeri Mika Laukkanen. Huomioitavaa on, että lyöjätilastossa kuuden parhaan joukosta ainoastaan kakkonen, Sotkamon Jymyn Roope Korhonen pelaa vakituisesti myös ulkopelipaikalla. Tämä nostaa Roopen arvoa jopa niin, että hän on runkosarjanäyttöjen pohjalta vahva ehdokas vuoden pelaajaksi. Joukaisen lyöjäkuninkuus tuli tänä vuonna lukemilla 5+74.

Etenijäpuolen tilastossa Vimpelin Vedon kärkikaksikko otti kaksoisvoiton. Haapakosken Sami oli ykkönen viidellä lyönnillä ennen Henri Puputtia, kolmas oli Pattijoen Urheilijoiden Timo Kallio. Kärkilyöntitilastossa Puputti oli ylivoimainen ennen Sotkamon Jymyn Antti Hartikaista ja Kiteen Pallo-90:n Pasi Kokkosta.

Sitten tarkempi pohdinta itse pareihin:

KPL – KiPa-90

KPL:n joukkue pelasi runkosarjan läpi ainoana alle 100 juoksua päästäen, näennäisesti KPL:n joukkueesta ei löydy heikkouksia, mutta ajoittain epävarmuus kakkospuolella ja koppareiden rohkea pelaaminen voi johtaa siihen, että tasavahva Kitee ja loppukaudesta aina tiiviimmin ulkona pelaava karjalaisjoukkue voi yllättää. Lisäksi Kiteellä roolijako on selkäempi jopa kuin KPL:llä. Pelinjohtopuolella on Kitee jopa kokeneempi, oma veikkaukseni on, että tässä nähdään puolivälierien yllätys. KiPa-90 menee jatkoon voitoin 3-2.

ViVe-Kossu

Vimpelin Veto on pelannut unelmakauden. Erikoista on kuitenkin se, että kotijoukkueena aloittanut Veto aloitti henkisen sodankäynnin ennen Itä-Länttä idän joukkueita vastaan. Uho kääntyi kuitenkin arvo-ottelussa tuhoksi, kärkilyöntikuningas Puputti käveli arvo-ottelussa ajoittain todella vaisusti. Tämän epämääräisen toiminnan uskon heijastuvan myös oman joukkueen toimintaan. Muutenkin tähdillä varustettu joukkue herättää arveluttavia epäilyjä siitä, miten joukkue pelaa yhtenäisenä kauden loppuun. Kossu on tasainen, mutta tällä kertaa silti liian vaisu. ViVe jatoon voitoin 3-1.

SoJy-PattU

Otteluparista ei jää uupumaan sähköä, ei sen enempää katsomossa kuin kentälläkään. Parin kohtaamisella tuotetulla energialla voitaisiin korvata Fennovoiman hanke Pohjois-Suomeen. Henkisen sodankäynnin aineksia nähdään paljon. Lisäksi molemmat joukkueet tuntevat toisensa todella hyvin. Sotkamon Jymyn materiaali on tällä kaudella kuitenkin laajempi kuin Pattijoen Urheilijoiden ja se etenee otteluvoiton 3-1 välieriin.

Lippo – Tahko

Ottelun kilometrimäärät joukkueiden välillä on pareista ylivoimaisesti etäisimmät, matkan aikana ehtii monta kertaa miettiä aiempaa ja tulevaa ottelua. Tämän näen olevan hieman kokeneemman uudenmaan joukkueen ylpeys, toisaalta kokemattomampi joukkue ei ehkä niin paljoa analysoi ottelua ja ota liikaa stressiä aiheesta, tosin Janne Vuorinen varmaan miettii asioita jokaista yksityiskohtaa myöten. Sirviön Samin toiminta on myös kaiketi samantyyppistä. Sanon, mitä tahansa, veikkaukseni on väärä, joten arvotaan – Lippo jatkaa voitoin 3-2.