Huhtikuun pesäpalloteko löytyy Satakunnan pääkaupungista Porista. Porin Pesäkarhut näyttivät omalla esimerkillään suvaitsevaisuutta ja järjestivät turvapaikanhakijoille ja ulkomaalaisille opiskelijoille viime keskiviikkona tuokion pesäpallon merkeissä yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun oppilaskunnan Sammakon kanssa. Supervuoro haastatteli aiheesta porilaisen naisten superpesispesäpallojoukkueen toiminnanjohtajaa Satu Kojolaa.

pesakarhut.jpg

Kenen idea oli esitellä maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille pesäpalloa?

- Opiskelijakunta Sammakko Satakunnan ammattikorkeakoulusta otti meihin yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä pesäpallotapahtuman järjestämisestä maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille opiskelijoille. Kiinnostuimme ehdotuksesta heti ja järjestimme yhdessä tapahtuman, jossa Superin edustusjoukkueemme pelinjohtaja Sami Österlund ja kakkospelinjohtaja Jussi-Pekka Tanskanen opettivat pesäpallon sääntöjä, lyöntiä, heittoa ja pallon kiinniottoa. Turvapaikanhakijat olivat innoissaan lajikokeilusta ja oli hienoa huomata, kuinka hyvällä asenteella he olivat mukana. Tämä on hyvä tapa tutustuttaa turvapaikanhakijat pesäpalloon ja saada heille sopivaa tekemistä kotouttamisen kannalta.

pesispaiva2_pesakarhut.jpg
Turvapaikanhakijat kuuntelevat lajitietoutta Porin Pesäkarhujen pelinjohtokaksikolta. Kuva: Porin Pesäkarhut

Oletko kuullut, että vastaavaa olisi tapahtunut muualla maassa aiemmin?

- Olemme huomioineet, että eri lajit ovat tehneet yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa, mutta emme tiedä, onko muut pesäpalloseurat tehneet.

Millä tavoin rasismin vastaisuus näkyy muussa seuranne arjessa tällä hetkellä? Onko tietoa, onko junioreissanne toistaiseksi vielä yhtään maahanmuuttajataustan omaavaa pelaajaa?

- Pesäkarhujen junioritoimintaan on kaikki harrastajat tervetulleita. Tällä hetkellä meillä ei ole mukana yhtään maahanmuuttaja-taustaista pelaajaa. Harrastuksen parissa teemme joka päivä kasvatuksellista työtä lasten ja nuorten kanssa. Suvaitsevaisuus ja kunnioitus kaikkia ihmisiä kohtaan on tärkeää.

pesispaiva_pesakarhut.jpg
Lajiharjoitteissa käytiin perusteita läpi eli syöttöä, lyöntiä ja heittoa. Kuva: Porin Pesäkarhut

Järjestitte tapahtuman yhteistyössä SAMK:n kanssa, teettekö alueen ammattikorkeakoulun kanssa muuta yhteistyötä?

- Teemme Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa pienimuotoista yhteistyötä ja olemme myös pari vuotta sitten järjestäneet vaihto-opiskelijoille vastaavan tapahtuman, jossa he pääsivät tutustumaan Suomen kansallispeliin, pesäpalloon.

Linkki: Yle Porin videoon facebookissa tapahtumasta löytyy täältä Facebookin käyttäjille.

Syntyperäinen suomalainen Stefan Sburatura
kertoo omista kokemuksista

Pesäpalloilun huipputasolla ei toistaiseksi Suomessa ole nähty maahanmuuttajia ellei ruotsinsuomalaisia huomioida, jotka ovat varhain tulleet suomalaisperheinä takaisin Suomeen. Maahanmuuttajataustaisista tunnetuin pelaaja on varmaankin Stefan Sburatura, joka on syntynyt Kuusankoskella nykyisessä Kouvolassa. Hän pelasi omalla urallaan superpesistä niin Haminan Palloilijoissa, Kouvolan Pallonlyöjissä kuin Puijon Pesiksessä Kuopiossa. Supervuoro tavoitti nykyisin KPL:n hallituksessakin vaikuttavan Sburaturan kertomaan omista kokemuksistaan pesäpallokentillä.

Törmäsitkö pesäpallourasi peliurasi aikana rasismiin ja millaisina asioina se ilmeni?

- Ei ole kyllä tai ei-vastausta. Törmäsin huuteluun, ymmärrän kyllä psyykkauksen niin vastustajalta kuin katsojiltakin, mutta sitten on hermostuttamista ja ylilyöntejä, jotka eivät  urheilukentälle kuulu. En itke enkä valita, On ymmärrettävää, että urheilussa nousee tiukoissa peleissä tunteet pintaan, aloittaa Stefan Sburatura.

stefansburatura_jukkarasimus.jpg
Stefan Sburatura kävi viime kaudella paikkaamassa loukkaantumisten takia viime kaudella
muutaman ottelun ajan KPL:n lukkarosastoa.
Kuva: Jukka Rasimus / Kuvakori

Miten joukkuekaverit ottivat sinut vastaan pelivuosien aikana?

- Ei ole ikinä ollut erityisempää. Tietynlainen oli polkuni, jonka kävin.

Miten sinusta urheilussa voidaan rasismi kitkeä pois?

- Hyvä kysymys. Jalkapallossa on ongelmaa, mutta laji kampanjoi voimakkaasti rasismia vastaan. Koripallossa on ongelmaa hyvin vähän. Pesiksessä ei ole rasismiongelmaa, päättää Sburatura.