Viime aikoina on pohdittu pesäpallokoitoksen lyhentämistä. Ilmeisesti tämän viestin lähettäjä lajipiireille ei ole lajin keskuudesta tulleiden pelaajien eikä sen enempää katsojien toive vaan maksullisen televisioyhtiön, joka pelejä tällä hetkellä satunnaisesti televisioi harvalle siitä potentiaalista, mitä laji voisi katsojamäärillään tavoittaa näköradiosta otteluita tuijottaville.

Itse en ole viime vuosina katsonut näitä pelejä televisiosta juuri tämän maksullisuuden takia. Olen äänestänyt tuossa jo jaloillani osaltani enkä ole markkinahömpötykseen tältä osin lähtenyt. Viimeiset muistoni maksullisista televisiolähetyksistä on olleet ikäviä. Kommentointi peliä koskien on yleensä ollut järkyttävän puolueellista ja itse asiantuntemus on näin kärsinyt.

Lisäksi ottelun kiinnostavuus ei lähde siitä, kuinka kauan ottelu kestää. Pesäpallo on siitä hieno laji, että sää on tekijä, joka voi muuttaa pelinkulkua, vaikka ei välttämättä sarjapisteiden jakosuhdetta muuta siitä, mitä se olisi erilaisessa säässä käytynä. Lisäksi monet muut yksittäiset tekijät, kuten tunne kentällä, vaikuttaa siihen, miten ottelutapahtumassa käy. Onneksi tuomarit, pelaajat ja yleisö koostuu ihmisistä, joille kaikille sattuu ja tapahtuu, joskus myös virheitäkin.

Nämä media-alan herrat Helsingissä haluaisivat ottelun kestoon vaikuttaa. En kannata ottelun keinotekoista lyhentämistä, olipa kyseessä vuoroparien vähentäminen per jakso, supervuoron pois jättäminen, vaadittavien juoksujen lissäminen vuoroparin jatkumiseen tai kahdentoista pelaajan lyöntivuoro. Kansallispelimme on vauhdikas peli ilman tällaisiakin, mutta taktisella monipuolisuudellaan myös vaihtoehtoisesti hitaampi peli. Tätä ei peliaikaurheilussa voida samalla tavoin nähdä.

Jos nykyinen media, joka televisionäkyvyydestä vastaa, ei voi tarjota omassa allakassaan tilaa lajille, jääköön pois yhteistyöstä. Suuria huolia on toki pesäpallolla muitakin. Kyseinen kanava ei näytä urheilu-uutisissa pesäpalloa, mutta yhtä lailla sitä näkee aivan liian harvoin muissakaan urheilun päivittäisissä tuloskertausohjelmissa. Pesäpalloa silti seurataan maassa, yhtä lailla sitä pelataan, junioreja löytää lajin pariin ja laji saa uusia huippuja omiin sarjoihinsa kokoajan.

On puhuttu myös pääsarjajoukkueiden vähentämisestä tason ylläpitämiseksi. Tästäkään en oikein jaksa innostua. Tällä mahdollistettaisiin helposti mielestäni se, että tämän hetken ykköspesiksestä tulisi farmiseura, josta seuroilla ei olisi tarvetta eikä haluakaan nousta korkeammalle sarjatasolle. Mitä mieltä itse olette? Ottakaa kantaa, vastaan tai puolesta.