Suomessa on mietitty pitkään pesäpallopiireissä huippupelaajien määrän pienenemistä. Eilen kokoontunut Superpesiksen kilpailuvaliokunta päätti, että kauden 2014 alusta superpesis ja ykköspesis yhdistyvät miehissä ja naisissa yhdeksi sarjaksi. Jatkossa joukkueiltaan suurimääräiset sarjat pelataan kaksinkertaisina. Hallipelit pyritään pelaamaan jatkossa siten, että sieltäkin parhaat seurat voivat nousta villillä kortilla Superpesikseen.

Tällä pyritään parantamaan miesten puolella suurten kaupunkien asemaa lajissa ja edistämään jatkossa lajin kehittymistä myös yliopistokaupungeissa. Joensuussa ja Jyväskylässä asialle ensin muristiin, mutta huolellinen päätöksenteko auttoi, koska jatkossa on helpompaa myös lajia kehittää yliopistojen eri tiedekunnissa eikä ainoastaan Jyväskylässä liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Lapin yliopiston Rovaniemen yksiköissä tämä uutinen otettiin iloiten vastaan, kun kansallispeli viimein näkyy enemmän ja enemmän myös siellä katukuvassa.

Tuleeko Superpesis jatkossa vastaan vähävaraisempia seuroja jotenkin?

-  Tietysti. Rahastoa pyritään keräämään, kertoo Suomen pesäpalloliiton puheenjohtaja Unto Väisänen.

Mitä tämä yliopistoyhteistyö konkreettisesti tarkoittaa?

- Kehitetään alueellisesti lajia, että voidaan alueilla pelata eri säännöillä, jatkaa Väisänen.

Onko Joensuussa varauduttu Lapin nousuun pesäpallomaakuntana?

- Kyllä on. Ensimmäinen tuntuma oli, että sieltä tulee pelkästään muutama räppäri, joka vuodelle nimeään vaihtava lentopallojoukkue ja poroja, mutta paloja Lapissa on tehty jo sodasta asti joten varmasti varteenotettava nousukas, kertoo Joensuun Mailan kakkospelinjohtaja Mikko Pirhonen.

Millaisia olivat Joensuun seudulla ennakkoluulot uudistuksen tiimoilta?

- Pelimatkojen pituutta mietittiin, mutta voimakkaasti korttipuolella voitolla oleva pelinjohto sai puhuttua muut ympäri. Tilannetta helpotti myös, ettei pelaajille kerrottu asiasta mitään, hän tuumaa.

Miten liike-elämä on ottanut Pohjois-Karjalassa lajikehityksen vastaan?

- Kyllä täällä jo keskimäärin ollaan huomattu, että Mehtimäellä on nykyään hiekkatekonurmi, kiittää Pirhonen.

Onko tämä perinteisessä kasvattajaseurassa Rauman Ferassa otettu iloiten vastaan?

- Raumalla päätös on tuonut esiin ristiriitaisia mielipiteitä. Toisaalta seura saa kaksi pääsarjatason joukkuetta naisiin, mutta riittääkö molemmille joukkueille tarpeeksi tukijoita, aloittaa Rauman Feran mediavastaava Toni Lehtinen.

Miten yhteistyö Raumalla on aloitettu Ahvenanmaan suuntaan lajin kehitystyössä?

- Rauman ja Ahvenanmaan yhteistyö on alkanut suotuisissa merkeissä. Lentomatka Rauman lentokentältä Ahvenanmaalle on sopivan lyhyt ja näin viikoittaiset seurakäynnit ovat mahdollisia. Tulevaisuus näyttää onko tämänpäiväinen päätös oikea, päättää Lehtinen.

Lisätietoa tämän illan Urheiluruudussa.