Tämä bloggaus sisältää raportit otteluista: Alajärven Ankkurit - Vimpelin Veto, Koskenkorvan Urheilijat - Alajärven Ankkurit, Vimpelin Veto -Seinäjoen JymyJussit ja Joensuun Maila - Kouvolan Pallonlyöjät sekä yhden pelaajahaastattelun, jossa käsitelään muun muassa sääntöuudistuksia ja kyseisen joukkueen nuoria lupauksia.

Alajarven Ankkureille kaksi niukkaa tappiota

Alajärven Ankkurit - Vimpelin Veto

Viime vuonna ulkokaudella pirteitä otteita esittäneen Alajärven Ankkureiden halli-SM alkoi kahdella tiukalla tappiolla. Eilen joukkue taipui Etelä-Pohjanmaan viime kausien menestysjoukkue Vimpelin Vedolle jaksoin 0-2 (1-2, 3-5). Avausjakson tehokkain oli Vedon Olli Heikkala, jolle kirjattiin lyötyinä molemmat joukkueen juoksut ottelun avausvuoroparissa.  Toisella jaksolla tehokkain oli paremmin ulkopelisuorituksista tunnettu Severi Lassila, joka palkittiin myös joukkueen parhaana pelaajana. Vimpeliläisryhmän juoksuista kaksi toi Mikko Kanala. Ankkureiden parhaana palkittiin Rami Mäkinen. Lisäksi niin Kari Kellokoski kuin Aki Orava merkkauttivat itselleen yhden lyödyn ja yhden tuodun juoksun. Kolmostilanteet 8-9 Vedolle, yleisöä: 378.

Koskenkorvan Urheilijat - Alajärven Ankkurit

Tämän päivän kamppailussa Koskenkorvan Urheilijat kellisti Alajärven Ankkurit jaksoin 2-0 (6-5, 5-4). Avausvuoroparissa alajärveläiset menivät jo 0-3 johtoon, mutta Kossun monivuotinen tehojokeri Jere Dahlström tasoitti omilla suorituksillaan tasoittavassa sisävuorossa. Kahdessa sisävuorossa Kossu hivutti etumatkaansa kolmeen juoksuun. Ankkurit kavensivat viimeisessä sisävuorossa tilanteen aina lukemiin 6-5, mutta lähemmäs joukkue ei tällä kertaa päässyt. Toinen jakso alkoi toisin päin kuin avausjakso eli Koskenkorva meni kolmen juoksun etumatkalle. Toisen vuoroparin tasoittavalla alajärveläisryhmä tuli jälleen juoksun päähän. Kolmannen vuoroparin alussa Koskenkorva lisäsi eron kolmeen juoksuun ja Ankkurit kavensi eron vielä kolmannen tasoittavalla, mutta lisäjuoksuja ei ottelussa enää nähty. Kossun parhaana palkittiin viisi juoksua lyönyt Dahlström ja Ankkureiden parhaana sataprosenttisen sisäpelin pelannut sieppari Santeri Särkinen, joka löi joukkueelleen kolme juoksua. Kolmostilanteet: 17-18 AA:lle.

Vimpelin Vedolle täydet pisteet vaikeuksien kautta

Vimpelin Veto - Seinäjoen JymyJussit

Vimpelin Veto ja Seinäjoen JymyJussit pelasivat lohkon otteluista viimeisen tälle viikonlopulle. Veto möyhensi JymyJussien ulkokenttää avausjakson lukemin 13-2 ja yhtenä pääarkkitehdeistä oli joukkueen superlupaus Perttu Ruuska, joka löi kaiken kaikkiaan neljä juoksua. Yhtä monta juoksua ensimmäisellä jaksolla löi Henri Puputti, joka myös toi kaksi juoksua. Kokenut Tuomo Lönnmark kiiruhti kotipesään avausjakson juoksuista kolme.

Toisella jaksolla seinäjokelaisjoukkue tiivisti ulkopeliään, kun joukkue piti Vimpelin tehomyllyn ahtaalla aina kolmannen vuoroparin alkuun saakka. Puputti löi vimpeliläiset 2-0 johtoon, kun Mikko Kanala ja Lönnmark tulivat kotiin. Tästä ei seinäjokelaisryhmä lannistunut vaan tasoittavalla vuorolla Jukka-Pekka Vainionpää kotiutti Jani Pylkän. Uuden säännön myötä tappiolla oleva joukkue aloitti jakson viimeisen sisävuoron eli tässä tapauksessa JymyJussit jatkan rynnistystä ja takaa-ajoa. Ensin Severi Piispanen kotiutti Tuomas Raunion tasoituslukemiksi 2-2. Hetkeä myöhemmin Pylkkä kotiutti Piispasen tasoituslukemiksi 2-3 ja Vainionpää ajolähtötilanteesta Toni Marjamäen ja taululla 2-4. Henri Kultilla oli vielä yhden palon ajolähtö, mutta lisetumatkaa joukkue ei saanut. Vimpeliläisryhmä rakensi heti palottoman ajolähdön Lönnmarkille, joka kavensi Teemu Isoketon saapuessa kotiin lukemiksi 3-4. Edelleen jatkui paloton ajolähtö, mutta Puputti ei onnistunut tekemään lisäjuoksuja. Seuraavana mailan varteen tarttunut Matias Rinta-aho sitä vastoin onnistui lyömään tarvittavat kaksi juoksua. Kotiin saapui Kanala ja Lönnmark ja näin ottelu Vimpelille lukemin 2-0 (13-2, 5-4), kolmostilanteet 25-11, yleisöä 512 ja ykköspalkinto täydellisen sisäpelin pelanneelle Perttu Ruuskalle Vimpelin Vedosta ja JymyJusseista Tuomas Rauniolle.

Supervuoro tavoitti ottelun jälkeen Vimpelin Vedon Henri Puputin.

henripuputti_kuva_niilohirvonen.jpg
Vimpelin Vedon Henri Puputti löi tänään kuusi ja toi kaksi juoksua,
vähän alempana miehen ajatuksia uusista säännöistä.
Kuva: Niilo Hirvonen

Millaista oli pelata sarjapisteistä Seinäjoen hallissa?

- Aina on mukavaa pelata, kun otteluissa on panosta. Tässä vaiheessa kautta kuitenkin se oma tekeminen on keskiössä ja ehkä enemmän keskitytään siihen, että tehdään omat asiat sovitusti, ja jätetään vastustajan mukaan pelaaminen hieman vähemmälle.

Eilen joukkueenne nuorista mainion pelin pelasi Olli Heikkala, miten kuvailisit nuorta pelaajaa suurelle yleisölle?

- Fyysisesti kovalla tasolla oleva pelaaja nuoresta iästään huolimatta. Ulkopelissä varmasti yksi tulevaisuuden nimistä. Tykkää puhua ja syödä paljon.

Tänään vastaavasti toinen vielä nuorempi Perttu Ruuska oli loistavassa vireessä, mitä muuta hänestä voi sanoa kuin, että on jo mainion pelimiehen Arttu Ruuskan pikkuveli?

- Harvinainen kaveri sinänsä, että ymmärtää peliä todella hyvin, vaikka ikää on vasta 14v. Tietysti kovalyöntinen ja taitoakin piisaa. Tulevaisuus näyttää, pysyykö kaveri vain mailan varressa vai onko haluja myös ulkopeliin. Voisin todeta, että aikaa on vielä varmasti riittävästi, ettei tarvitse ihan vielä päättää lopullista roolia.

Olli Heikkala (Vetelin Urheilijat) ja Perttu Ruuska (Halsuan Toivo) ovat pienten joukkueiden kasvatteja, voidaanko tässä nähdä jotain tärkeää lajin tulevaisuuden kannalta, että etenkin sisävuoroja silmällä pitäen avarat  kentät voivat opettaa nuorille lupauksille paljon monipuolista lyöntivalikoimaa ja avoimin katsein katsovaa pelisilmää?

- No sanotaanko, että katsomalla pelejä voi oppia paljon, mutta vain pelaamalla voi oppia, mikä toimii pelissä. Ja jokainen urheilija on yksilö, joka oppii eri tavalla ja sisäistää asiat omalla kohdallaan niin kuin omaksuu. Kaikista ei tule pelin ajattelijoita, yksilökysymys.

Millaisia terveisiä haluat lähettää näin ollen vähemmän tunnettujen joukkueiden kasvatustyötä tekeville valmentajille?

- Ainakin täällä Pohjanmaalla pienet seurat tekevät elintärkeää työtä koko ajan. Se on suorastaan ehdoton edellytys pienille lajeille niin kuin pesäpallo, jotta uusia huippupelaajia syntyy. Eli toivottavasti työ jatkuu edelleen, niin täällä, kuin muuallakin Suomessa, teette loistavaa työtä, josta voitte olla ylpeitä, vaikkei se aina otsikoissa näykään!

Tänään kuusi lyötyä ja kaksi tuotua juoksua, mitä jäi omasta pelistä käteen? 

- Tänään tärkein juttu oli lyödä ne jaksojen avausjuoksut, ja siinä onnistuin suunnitellusti. Lyötyjä tuli sen jälkeen hyvillä ja huonoilla lyönneillä. Kokonaisuutena kuitenkin itseltä ihan ehjä peli. Mutta mikä tärkeintä, joukkueen esitys 4-tasoittavalla kahden ulkona "seisoskelun jälkeen" (huom! uusi sääntömuutos, joka on karmean huono) oli kuitenkin miehekäs ja kahden juoksun takaa nousu juoksun voittoon jaksosta!

Kritisoit uutta sääntöä, mikä siinä mielestäsi mättää?

-  Se on kyllä karmea sääntö. Varsinkin, jos menee niin kuin Oulussa, että kolme kertaa putkeen pelataan ulkovuorossa. Kolme peliä kokeilleena, ei hyvä! Varsinkin kun pahimmassa tapauksessa toinen pelaa vain 6 sisävuoroa ja toinen 8, tilastointikin vääristyy. Suurin syy, mikä siinä mättää on sen tarkoitus, eli pelien lyhentyminen. Ei pelit lyhene siinä yhtään. Sama vuoronvaihtotauko. Korkeintaan muutamia minuutteja.

Joensuussa tiivis ulkopeli

Joensuun Maila - Kouvolan Pallonlyöjät

- Avausjaksolla joukkueet eivät saaneet juuri tilanteita vahvan ulkopelin myötä aikaan, mutta yhden juoksun molemmat saivat. Avausvuoroparin tasoittavalla Joensuun Mailan nuoret vastasivat joukkueensa johtojuoksusta, kun Aaro Laukkanen löi Eemeli Paldaniuksen kotiin. Tasoitus nähtiin vasta neljännen vuoroparin alussa, kun Kouvolan Pallonlyöjien Ossi Meriläinen tinttasi ja Sasu Tokka toi jakson päätöslukemat 1-1.

Toisella jaksolla nähtiin edelleen tiivistä ulkopeliä. Ensimmäisen vuoroparin alussa harhaheitto toi Henri Litmasen lukemiksi 1-0. Kolmanteen vuoropariin ryhmä Kymenlaaksosta saapui uuden säännön myötä lyöntijärjestyksen alkaessa Tommi Mäentaustasta numerolla yksi, mutta mies ei kentälle päässyt. Jokerikipittäjä Teemu Nurmio pääsi jo kakkoselle, mutta hetkeä myöhemmin tilanne oli muuttunut tyhjäksi kentäksi ja kahdeksi paloksi. Kahdella palolla joukkue rakensi vielä etupesät täyteen, mutta tällä kertaa Valentin Ikonen ei onnistunut vaihtolyöntiyrityksessä ja vuoronvaihto. Uuden säännön myötä joukkue jatkoi sisällä. Ensin Konsta Hyötyläinen ja Valtteri Luoma haavoittivat nöyrästi itsensä, että joukkue pääsi aloittamaan kärjestä. Tällä kertaa Mäentausta paloi, mutta joukkue sai Joni Rytkösen kolmoselle ja vähän myöhemmin yhden palon ajolähtötilanteen Meriläiselle. Kentällä olivat lisäksi Matti Latvala kakkospesällä ja Toni Laakso ykkösellä. Tilanteesta yksi palo ja seuraava ajolähtö kahdella palolla Sasu Toikalle. Toikan epäonneksi tilanne kuivui haavoihin ja tyhjensi pesät etenijöistä. Viimeistä edellisenä lyöjänä Juho Hacklin paloi ja näin ottelu Joensuun Mailalle jaksoin 1-0 (1-1, 1-0) sekä toinen voitto viikonlopulta. Kolmostilanteet 7-7 ja yleisöä: 553.

Joensuun Maila varmisti paikan halli-SM -lopputurnaukseen.