Lapuan Virkiä nousi ahdingon kautta voittoon naisten superpesiksen kolmannessa finaalissa Hippoksella Jyväskylän Kirittäriä vastaan. Ottelu päättyi lopulta jaksoin 1-2 (6-1, 6-9, 1-2). Kirittärien parhaana palkittiin Emma Nieminen ja Virkiästä Saija-Maria Saari. Ottelun tuoksinnassa Supevuorolle asiantuntijana kommentoi Kati Tahvanainen.

Avausjakso, 1. vuoropari

Lapuan Virkiä teki kolmanteen finaaliin muutoksia lyöntijärjestykseen, kun joukkue sisävuoronsa aloitti ottelun kokoonpanolla: 1. Paula Saloranta, 2. Emmi Viitala, 3. Elli Kattelus, 4. Saija-Maria Saari, 5. Emmi Pippola, 6. Henna Peltokangas, 7. Eveliina Toppari, 8. Saara Tiitu, 9. Mirka Rintamäki, 10. Janette Lepistö, 11. Maaret Ahonen ja 12. Carita Toiviainen. Muutokset eivät avausvuorossa ainakaan tuoneet toivottua tulosta, kun avausvuorossa kaikki palot tulivat kakkospesältä: Ensin Saloranta ja Toiviainen paloivat kakkoselle vuorotellen, hetkeä myöhemmin sama kohtalo oli myös Pippolalla.

Kirittärillä luonollisesti ei nähty muutoksia, kun joukkue johti finaalisarjaa 2-0 ennen tätä päivää eli: 1. Mira Kolehmainen, 2. Virpi Hukka, 3. Emma Nieminen, 4. Riikka Karppinen, 5. Aino-Maija Nikkola, 6. Marjukka Urpelainen, 7. Viivi Kainlauri, 8. Noora Patrikainen, 9. Kira Andersson, 10. Aino-Kaisa Mantere, 11. Laura Määttä, 12. Iina Valkeejärvi. Samoin Kirittärien ensimmäinen palo tuli kakkoselta, kun Määttä ei päässyt kakkospesän turviin Hukan vaihtolyönnillä. Sitä vastoin joukkue sai ensimmäisen kolmostilanteen Virkiän harhaheiton turvin. Avausvuoroparissa Kirittäret sai ensimmäisen juoksun, kun Nikkola löi lukemiksi 1-0 ja Hukka kiirehti kotipesään. Hetkeä myöhemmin Mantereella oli ajolähtö, kun Nieminen oli kolmosella, Nikkola kakkosella ja Urpelainen ykkösellä, mutta tilanne muuttui paloksi. Kahden palon ajolähjötilanteesta (Nikkola kolmosella, Urpelainen kakkkosella ja Mantere ykköselle) Valkeejärvi löi 2-0 ja Nikkola toi.

2. vuoropari

Virkiä sai uutta ilmettä peliinsä , kun Peltokangas pääsi jo kakkoselle, mutta tämän jälkeen lukkari Patrikainen nappasi hienon kärpäsen kolmoselta Peltokankaan liian innokkaan etenemisen myötä. Toinen kärpänen samaan vuoroon nähtiin, kun Viitala oli kakkostaipaleelle liian innokaasti etenemässä. Virkiä onnistui rakentamaan kolmostilanteen, kun Saloranta pääsi kolmoselle. Joukkue rakensi kahden palon ajolähdön Pippolalle, Saloranta kolmosella, Saari kakkosella ja Lepistö kolmosella. Laiton kuitenkin päätti sisävuoron kolmannen palon myötä.

Kirittäret siirtyi omassa sisävuorossaan 3-0, johtoon, kun Karppinen löi ja Hukka toi jo toisen juoksunsa. 4-0 lulkemista vastasi etenijänä Nieminen, lyöjänä Mantere. 5-0 lukemat löi Valkeejärvi ja kotiin saapui Määttä. Jakson viimeisen Kirittärien juoksun 6-0 toi Karppinen, Urpelaisen lyömänä.

3. vuoropari

Kolmannessa vuoroparissa ei nähty lisäjuoksuja.

4. vuoropari

Virkiä onnistui kaventamaan lukemiksi 6-1, kun Lepistö löi ja Pippola toi.

Supervuorolle asiantuntijakommentteja tauolla antoi Kati Tahvanainen.

Omiin silmiini näyttää, että Virkiä hätäilee ja Kirittäret pelaa paineetta uskomattoman rauhallisesti, onko sinun arviosi yhtään samanlainen?

Kati Tahvanainen: On ja se et näyttää et Lapua on jo luovuttanu!

Lisäksi KIrittärillä koko joukkueesta huokuu tahto voittaa, kun Virkiällä juuri kokeneimmat näyttää jotenkin alistuneilta.

Kati Tahvanainen: Aivan samaa mieltä!! Ei oo sitä normii pohjalaista uhoo!!

Millaista Virkiää odotat tauon jälkeen, voiko tauolla tässä vaiheessa enää muuttaa suuntaa? Onko Kirittärien nälkä voittaa juuri se, mikä joukkuetta vie tällä hetkellä eteenpäin?

Kati Tahvanainen: Odotan, et Virkiä tekee vaihtoja ja yrittää sitä kautta saada peliä auki/ tahtoa peliin! Kirittärille on tosi kova nälkä voittaa mestaruus ja se näkyy kaikessa tekemisessä!

2. jakso
1. vuoropari

Kirittäret aloittivat vuoroparin sisällä ja railakasta meno oli heti, kun joukkue siirtyi Niemisen kakkospuolelta läpi menneellä lyönnillä 3-0 johtoon. Nieminen kotiutti Kolehmaisen ja Hukan sekä kiersi itse kunnarin. 4-0 osuman löi Mantere, joka kotiutti Niemisen.

Virkiä sai tasoittavalla vuorolla rakenettua Lepistölle ajolähdön, kun kolmosella oli Toiviainen, kakkosella Viitala ja ykkösellä Ahonen. Kavennus onnistui lukemiksi 4-1. Seuraava ajolähtö oli Saija-Maria Saarelle: Viitala kolmosella, Ahonen kakkosella ja Lepistö ykkösellä - lukemat vaihtui ja taululla oli 4-2. 

2. vuoropari

Mantere ja Hukka jatkoivat vahvoja otteita, kun ensin mainittu löi jo lukemiksi 5-2 ja Hukka saapu kotipesään. 6-2 osumat löi Valkeejärvi ja Nieminen toi.

Virkiä sai omalla sisävuorollaan toivomansa palottoman ajolähdön Lepistölle, kun Saloranta oli kolmosella, Toiviainen kakkosella ja Viitala ykkösellä. Lepistölle ja Salorannalle lukemiksi 6-3 onnistuminen, mutta muut etenijät eivät edenneet pesiltään. 6-4 -lukemat löi seuraavasta ajolähdöstä Saari ja kotiin saapui Toiviainen. Edelleen palottomana jatkuneesta ajosta 6-5 lukemiksi kavensi nopeasti edennyt Viitala, jonka kotiutti Pippola. Palottomasta ajosta edelleen 6-6 tasoituksen löi Ahonen ja kotiin saapui Lepistö. Tuokio myöhemmin ajolähtö ilman paloja oli edelleen, tällä kertaa Salorannalla, pesillä: Saari kolmosella, Toppari kakkosella ja Tiitu kolmosella. Virkiä johtoon lukemiksi 6-7. Seuraava ajo Toiviaiselle, mutta palo ja hetkeä myöhemmin yhden palon ajo Viitalalle. Saari lyö väliin lukemiksi 6-8 ja Saloranta tuo. Kahden palon ajo Pippolalle ja taululla 6-9, kun Toiviainen toi. Rintamäelle oli vuorossa seuraava ajolähtö, joka päättyi vuoronvaihtoon.

3. vuoropari

Kirittäret rakensi palottoman ajolähdön Mantereelle, kun kolmosella oli Kolehmainen, kakkosella Hukka ja kolmosella Nieminen, joka ei tuottanut Kirittärille toivottua tulosta vaan pikainen vuoro päättyi viidellä lyöjällä kolmeen paloon. Virkiä sai peräpäänsä peluutettua kärkeen ilman paloja. Mutta lisäjuoksuja ei Virkiäkään onnistunut tällä kertaa tekemään.

4. vuoropari

Neljännessä vuoproparissa Kirittärien loppupään numerot olivat tukossa ja tekivät kolme paloa yrittäessään pelata pelinsä ykköskärkeen. Näin ollen ottelu jatkuu supervuoroon.

Ja mitä sanoo Kati Tahvainainen tähän väliin...

Nähtiinkö Lapuan raivoa? Millaista Supervuoroa odotat?

Kati Tahvanainen: Nyt se heräs ja se uho tuli takas!! En usko et ratkee superissa! Mennään kotareihin!

Supervuoro

Kirittäret aloitti vuoroparin sisällä ja sai ajolähdön ilman paloja, kun Nieminen oli kolmosella, Urpelainen kakkosella ja Andersson kolmosella. Mantere onnistui kotiuttamaan Niemisen. Lisäjuoksuja Kirittäret eivät saaneet.

Virkiän vuoroparin aloitti sisällä Saloranta, joka löi heti kunnarin lukemiksi 1-1. Hetkeä myöhemmin paloton ajo: Saloranta kolmosella, Toiviainen kakkosella ja Viitala ykkösellä. Lyömässä Lepistö ja juoksu  lukemiin 1-2: Ottelusarja jatkuu huomenna klo 13 Lapualla. Kirittäret johtaa otteluvoitoin 2-1.

Mihin ottelu mielestäsi ratkesi?

Kati Tahvanainen:  Lapua nosti tasoaan ratkaisevasti ja painosti oikeita pelaajia kirittäristä! Lapua myös halusi kovasti voittoa!

Kolmostilanteet tänään: 19-20, yleisöä: 2367. 
Kunnarit: Paula Saloranta (Virkiä) ja Emma Nieminen (Kirittäret)

Kati Tahvanaisen (os. Nykänen) pelaajaura:

Seurat superpesiksessä:
2005 Siilinjärven Pesis, 2007-11 Viinijärven Urheilijat, 2012 Lappeenrannan Pesä Ysit, 2013 Jyväskylän Kirittäret ja 2014 Porin Pesäkarhut.
215 superpesisottelua
2 SM-pronssia
3 Itä-Länsi -ottelua