SM-Halliturnaukseen loppupeleihin on enää kaksi yötä, todennäköisesti tätä lukiessasi enää yksi yö. Supervuoro haastoi entisen huippupesäpalloilijan ennakoimaan naisten lopputurnausta ja nykyisen miesten puolen huippupesäpalloilijan näkymiä siitä, mitä lauantain otteluissa kannattaa peleissä seurata ja mitkä joukkueet nähdään heidän mielestään sunnuntain loppuotteluissa ja mitkä sitä vastoin pelaavat SM-pronssista.

Ensin puheenvuoro naisten lopputurnauksen asiantuntijalle Kati Tahvanaiselle (peliuralla tunnettu Nykäsenä), joka uransa aikana edusti Viinijärven Urheilijoita, Lappeenrannan Pesä Ysejä, Jyväskylän Kirittäriä sekä Porin Pesäkarhuja.

katinykanen_pekkatuominen.jpg
Naisten SM-lopputurnausta arvioi Kati Tahvanainen (peliuralla Nykäsenä tunnettu). Kuva: Pekka Tuominen

1. Kuvaile jokaista naisten lopputurnausjoukkuetta muutamalla lauseella.

Lapuan Virkiä on tottunut menestymään ja tekemään töitä sen eteen. Joukkue pelaa rohkeasti, muttei tyhmän rohkeasti. Periksiantamaton, sitkeä ja yhteisen päämäärän eteen töitä tekevä joukkue.  

Jyväskylän Kirittäret elää hiljaisuudessa, mutta treenaa todella kovaa. Teot puhuvat puolestaan. Nuoret pelaajat kasvavat nopeasti isoihin rooleihin. Yllätyksellinen, lujatahtoinen ja kunnianhimoinen joukkue. 

Porin Pesäkarhut on Pori. Oma kulttuuri myös pesiskentällä. Porilaisella hulluudella höystetty joukkue, joka ei pelkää mitään. Paljon omia kasvatteja, kasvaneet hienosti isoihin rooleihin. Pirteä, räiskyvä ja työntekoon tottunut joukkue. 

Manse PP on yllätyksellinen. Tässä on joukkue mikä keksii aina jonkun uuden jutun, kuvion tai lyönnin. Rohkeutta ei puutu eikä kentällä nöyristellä. Rempseä, taisteleva ja yhteen hiileen puhaltava joukkue.  

2. Keitä pelaajia erityisesti kannattaa tarkkailla ko. joukkueista?

Jyväskylän Kirittäristä Mira Kolehmainen, etenijänä ilmiömäinen. Nopeutta riittää ja pystäri uppoaa kenttään kuin kenttään. Onko saanut kopparin tontille lisää rohkeutta?

Lapuan Virkiästä Carita Toiviainen, miten Jukka Liikalan pelitapa sopii Carrulle ja onko Pohjanmaa liikaa perusporilaiselle?!

Manse PP:n Jatta Vuorinen, mailataituri ja loistava lukija kentällä. Joka pelissä nähdään joku uusi lyönti. Onko pelifiilis vai ei?

Porin Pesäkarhuista Minttu Vettenranta, nuori lukkarilupaus. Lukee peliä hienosti ja on kehittynyt muutenkin huimasti. Kestääkö kantti kovissa peleissä?

3. Mikä tekee hallilopputurnauksesta kiinnostavan yleisölle?

Hallipelit ovat aivan eri peli kuin kesällä. Säännöt ovat vähän erilaiset, kopinnostopalot jää minimiin (verkot pelastaa, ei laittomia), Joensuun areenassa läpilyönneille on tilaa paremmin kuin muissa halleissa ja viimeisenä muttei vähäisempänä, joukkueet vasta hitsaantuu yhteen ja uuteen vieruskaveriin vasta totutellaan, joten yllätyksiä riittää. 

4. Veikkaukset finaalijoukkueista.

Porin Pesäkarhut - Lapuan Virkiä

Ja sitten puheenvuoro Topi Kososelle, joka on superpesisuransa pelannut lukkarina ja pelaa edelleen erittäin kovalla tasolla Pattijoen Urheilijoiden paidassa. Tämän lisäksi Kosonen on edustanut kaksi kautta Jyväskylän Kiriä ykköspesiksessä, yhden kauden Mäntyharjun Virkistystä sekä neljä kautta kasvattajaseuraansa Lappeenrannan Pesä Ysejä Suomensarjassa.

topikosonen_nikopirkola.jpg
Topi Kosonen oli joukkueensa kanssa tänään treenamassa tulevaa kautta varten. Kuva: Niko Pirkola

1. Kuvaile jokaista miesten lopputurnausjoukkueita muutamalla lauseella.

Joensuun Maila on kotijoukkue, joka saa hallista pienen kotiedun. Kyseessä on rutinoitunut jengi.

Jyväskylän Kiri on rempseä joukkue eikä jätä tunnepuolella ketään kylmäksi - näkyy ja kuuluu.

Oulun Lippo on yllätysvalmis nousijajoukkue, jolla on yllätyksellisiä lyöjiä takatilanteisiin.

Vimpelin Veto on täynnä huikeita yksilöitä, joilta löytyy kovia suorituksia ja nuoria huippulupauksia lisänä.

2. Kuvaile muutamalla sanalla joukkueiden lukkareita.

Vimpelin Vedon Janne Heimonen on aina vaarallinen lukkari. Vaihtotilanteissa häilyvä oikean ja väärän syötön välillä, lisäksi pelaa peliä nopeilla syötöillä.

Oulun Lipon Hannu Huuskosella on hyvänä päivänä kovin tolppa tästä nelikosta.

Jyväskylän Kirin Jani Karppasella on potentiaalia paljon nousta maan huippulukkariksi. Uskomaton näpyjen hakija. Vahvuudet myös ulottuvuudessa ja hyvässä kädessä.

Joensuun Mailan Mika Väisänen käyttää puolikorkeaa syöttöä taitavasti vaihto- ja takatilanteisiin.

3. Mikä tekee hallilopputurnauksesta kiinnostavan yleisölle?

Varmaan kannattaa katsoa sääntömuutosten vaikutuksia, nopeuttaako ne peliä ja lisääkö yllätyksellisyyttä peleihin. Toivottavasti lukkarit hyödyntävät myös jotenkin sääntömuutoksia.

4. Veikkaukset finaalijoukkueista.

Joensuun Maila ja Vimpelin Veto